Ponovit će se natječaji za predsjednike sudova i glavne tužitelje | Jabuka.tv

Ponovit će se natječaji za predsjednike sudova i glavne tužitelje

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija ocijenio je danas da je pravosuđe BiH ušlo u fazu u kojoj se u potpunosti usuglašava sa standardima Europske unije (EU).

To je proces koji traje, a naši rokovi su ambiciozni. Sve rokove koje smo imali povodom implementacije ‘Peer Review’ preporuka (Europske komisije) smo ispunili, a ostaje nam još rok 30. lipnja za finalizaciju inicijative za izmjenu Zakona o VSTV-u BiH, kazao je Tegeltija, komentirajući novinarska pitanja u pauzi sjednice VSTV-a na kojoj su usvojene izmjene Poslovnika te institucije.

Smatra da će i taj rok biti ispoštovan, te da postoji opća suglasnost o potrebi izmjena Zakona o VSTV-u, kao i da se taj proces primarno vodi u partnerstvu s Europskom komisijom, kako bi taj zakon bio harmoniziran sa standardima EU.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s eventualnim raspisivanjem novog natječaja za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Tegeltija je kazao kako je to pitanje definirano prelaznim i završnim odredbama izmjena i dopuna Poslovnika o VSTV-u koje se odnose na proces imenovanja.

Pojasnio je kako je predviđeno da će se ponoviti svi natječaji koji su u tijeku, a koji se odnose na predsjednike sudova, glavne tužitelje i zamjenike glavnih tužitelja.

Poslovnik će stupiti na snagu 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a nakon što stupi na snagu pokrenut ćemo te nove procedure, precizirao je Tegeltija.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj: