Pomoćnici i tajnici u ŽZH gube status državnih službenika? – Jabuka.tv

Pomoćnici i tajnici u ŽZH gube status državnih službenika?

Zakon o organizaciji tijela uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj kojim će biti uređen status državnih službenika, odnosno definirano tko će sve spadati u ovu kategoriju zaposlenih, a tko će osim savjetnika biti zaposlen na mandat, uskoro će se u formi prijedloga naći pred ministrima u Vladi ŽZH.

Iako je nacrt prijedloga spomenutog zakona prošao na Vladi, isti je povučen s posljednje sjednice Skupštine ZH županije zbog dorade. Naime, u međuvremenu je Vlada Federacije BiH donijela odluku o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi Federacije BiH s kojim je Vlada ZH županije dužna uskladiti svoja zakonska rješenja, piše Večernji list.

Podsjetimo, glavna izmjena Zakona o državnoj službi Federacije BiH odnosi se na status savjetnika, pomoćnika i tajnika u federalnim ministarstvima koji gube status državnih službenika, te će ubuduće biti birani na mandat. U ŽZHi savjetnici nikad i nisu imali status državnih službenika, tako da bi se promjene, ako do njih dođe, odnosile na pomoćnike i tajnike kojih u Vladi i Skupštini ove županije ima ukupno 27 (22 pomoćnika i 5 tajnika).

Prema riječima premijera ŽZH Zdenka Ćosića, županijski zakon će uskoro biti usklađen s federalnim zakonom, međutim, oko budućeg statusa pomoćnika i tajnika, odnosno toga treba li isti mijenjati, postoje podijeljena mišljenja kako u Vladi ŽZH-a tako i u Skupštini.

”Dogovoreno je da prijedlog zakona ide u daljnju proceduru. Što će biti s pomoćnicima i tajnicima, odnosno koji će status imati i hoće li im se on mijenjati, sada ne mogu reći sa sigurnošć”, kaže Ćosić. Dodaje kako tekst zakona, kada bude gotov, treba dobro razmotriti i odmjeriti sve argumente ‘za’ i ‘protiv’ kada je riječ o statusu pomoćnika i tajnika, odnosno njihovu biranju na mandat, piše Večernji list.

Inače, kada je riječ o pomoćnicima, najviše ih ima Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta (6), zatim Ministarstvo gospodarstva koje ima pet pomoćnika. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstvo pravosuđa i uprave te Ministarstvo financija imaju po dva pomoćnika. zanimljivo je spomenuti da Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nema ni jednoga pomoćnika.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.