Pomoć Hrvatima u BiH: Narodnoj knjižnici ŠB 600.000 kn

Raspodijeljena je pomoć koju je Vlada Republike Hrvatske namijenila Hrvatima u BiH. Prema popisu, ukupno je odabrano 26 projekata, a 15 milijuna kuna je raspoređeno na slijedeći način: programima i projektima iz područja kulture 3,408.000,00 kuna, programima i projektima iz područja obrazovanja i znanost 5,200.000,00 kuna, programima i projektima iz područja zdravstva 3,950.000,00 kuna, programima i projektima s ostalih područja 2,442.000,00 kuna.

Što se navodi u odluci?

Odluka je objavljena jučer nakon 65. sjednice Vlade Republike Hrvatske na kojoj pitanje raspodjele sredstava za Financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. bila 31. točka dnevnoga reda. U odluci se navodi kako je: na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o Vladi Republike Hrvatske, Vlada donijela odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu. Sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu, osigurana u razdjelu 025 – Ministarstvo financija, glavi 02506 Ministarstvo financija – ostali izdaci države, programu 2305 obveze Republike Hrvatske prema međunarodnim sporazumima s BiH, aktivnosti 539061 – poticaj za obrazovanje, kulturu, znanost i zdravstvo u BiH, računu 361 pomoći inozemnim vladama, u ukupnom iznosu od 15,000.000,00 kuna, odnosno skoro četiri milijuna maraka. Zadužuju se Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske da, s pravnim osobama/nositeljima programa i projekata koji su dobili pomoć, najkasnije u roku od sedam dana od dana donošenja ove odluke, donesu odluke o financijskoj potpori za provedbu odobrenih programa i projekata. Ovlašćuje se Ministarstvo financija da nadležnim tijelima ove odluke izvrši prijenos sredstava koja su osigurana za ovu namjenu u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2012. godinu, u skladu s raspodjelom sredstava utvrđenom odlukom i zahtjevima nadležnih ministarstava. Popis odobrenih programa i projekata iz područja kulture, obrazovanja i znanosti, zdravstva i ostalih područja u 2012. sastavni je dio ove odluke koja stupa na snagu danom donošenja – navodi se u odluci Vlade Republike Hrvatske.

65. – 31

Pomoć Hrvatima u BiH

Još prilikom posjeta BiH u veljači ove godine, premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović je najavio nastavak financiranja dobrih projekata i pomoći Hrvatima u BiH. Zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan domovine predviđeno je kako se navodi – u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH – i financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH. Prema popisu pomoći, sredstva su otišla u Sarajevo, Mostar, Travnik (Jankovići), Livno, Čapljinu, Široki, Derventu, Bihać, Posušje, Gojeviće, Žepče, Uskoplje, Prozor-Ramu, Novi Travnik, Jajce, Nova Bilu, Orašje, Slatinu (Teslić), Ljubiju i Stolac. Riječ je, uglavnom, o projektima koji se tiču obnove, izgradnje, nabave opreme, podrške manifestacijama. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • pa vidjet ćemo hoće li se urediti interijer knjižnice!
    iako mislim da ima potrebnih stvari za ovaj grad,ali neka i to imamo 2 knjižnice od čega je ova u centru kao da datira iz 60-tih hehe
    ali meni to pomalo i daje neku draž,ono kad uđeš i čuje se miris sraih knjiga 🙂

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.