Pomicanje sata može imati posljedice poput jet laga: Stručnjakinja objasnila kako to izbjeći

Ove subote, prelazimo sa ljetnog na zimsko računanje vremena. U tri sata ujutro kazaljka će se vratiti na dva sata.

Iako je ljudima zimsko računanje vremena ispravnije, budući da smo veći dio godine programirani na ljetno računanje, prelazak može rezultirati negativnim promjenama u bioritmu.

Spavanje sat vremena dulje mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali to ne znači da će povoljno utjecati na biološki sat kojeg svatko od nas ima u sebi. Ovo može uzrokovati stanje kroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje, a pojedinci te osjećaju znaju usporediti s osjećajem jet laga.

Da se radi o ozbiljnom problemu potvrdila je i psihologica Lea Maričić iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ Dr. Andrija Štampar koja je podijelila neke od savjeta kako se nositi s pomicanjem sata.

Dulje spavanje nedjeljom većini može zvučati vrlo primamljivo, a rijetki će odoljeti iskušenju da na najduži dan godine odspavaju još jedan sat. Savjetovali su kako se ovo mora izbjeći jer se time prirodni bioritam tijela. Predugo spavanje vikendom treba izjeći ne samo kada se pomiču kazaljke već i inače kako tijelo ne bi osjetilo razliku za vrijeme radnog tjedna kada spavamo samo nekoliko sati.

Kao i kod jet laga, tako je i sa pomicanjem sata. Spavanje je potrebno odgoditi do potpune iscrpljenosti. Za ovo iskoristite svjetlost, pokušajte cijeli dan biti na suncu, a navečer upalite svjetla kako biste mozgu javili da još nije vrijeme za spavanje. Svjetlošću možemo spriječiti proizvodnju melatonina, hormona kojeg tijelo proizvodi, a koji potiče umor. Srećom, morate biti budni samo sat vremena dulje, piše Večernji.hr.

Jutra nastojte učiniti što mračnijima jer svjetlost prirodno govori tijelu kada je vrijeme za buđenje. Budući vam je , u ovom slučaju, cilj ostati dulje u krevetu, zamračite spavaću sobu prije spavanja navlačenjem zastora ili spuštanjem roleta, savjetovala je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.