Polovina umirovljenika u FBiH živi u siromaštvu, od 326 KM mjesečno

Kupovna moć i životni standard bh. stanovnika, prema brojnim pokazateljima, upola su manji od prosjeka zemalja EU. Tome najbolje svjedoči veliki broj umirovljenika koji mjesečno primaju najnižu mirovinu od 326 KM, piše Večernji list BiH.

O načinu i težini života, mogućim promjenama te drugim problemima razgovarali smo s nekoliko predsjednika udruga umirovljenika u Federaciji BiH.

Mnogi nastave raditi

Svi sugovornici su nam kazali kako gotovo 80 posto stanovnika u BiH živi na rubu siromaštva.

“Društvo mora više brinuti o umirovljenicima. Često gledamo ljude koji su radili najteže poslove, primjerice rudare koji su 40 godina života proveli u rudniku i pomagali društvu, a sada primaju mirovinu od 326 KM te ovise o društvu koje im, nažalost, ne može pomoći. Eto, to je žalosno”, kazao je Stojan Livaja, predsjednik Upravnog odbora Udruge umirovljenika “Neretva” u Mostaru.

Dodao je i kako veliki broj mlađih umirovljenika nakon umirovljenja nastavlja raditi:

“Oni koji su mlađi, koji su osigurali minimalnu mirovinu, a još uvijek su relativno u snazi idu raditi na crno, a takvih, koji ne rade po pravilima, u Federaciji je 125.000, i to ubija ovu BiH.”

U razgovoru smo se osvrnuli i na rad Udruge, ali i moguće promjene.

“Naša udruga ima oko 2000 članova, a oko 80 posto njih živi na rubu siromaštva. Udruga organizira pomoć najugroženijima za Božić, Uskrs, Bajram… Dajemo im novčanu “injekciju” od 20 KM i pakete u istoj vrijednosti. Znamo da to nije puno, ali više ne možemo” ,kazao je Livaja dodajući kako ne vidi da će krenuti nabolje.

“Neke veće promjene i tračak svjetlosti veliki broj nas neće dočekati jer mi odlazimo, umiremo. Samo naša udruga godišnje izgubi 70 do 80 članova. Žalosno je što je populacija koja je u BiH najbrojnija ujedno i najugroženija,” zaključio je Livaja.

Tu situaciju i način života umirovljenika za Večernji list prokomentirao je i Šimo Janjić, predsjednik Udruge umirovljenika u Orašju.

“Onima koji žive samo od mirovine užasno je teško, a većini njih bolest dodatno otežava život. Oni koji žive u ruralnim područjima, ako su još uvijek u snazi, mogu obrađivati zemlju ili hraniti neku životinju te tako smanjiti troškove života. Njima je malo lakše za razliku od onih koji žive u urbanim dijelovima, koji, uz troškove života, moraju plaćati i najamninu stana.”

Nedovoljne mirovine

Pitali smo ga i vidi li u skorije vrijeme neki napredak.

“Jedini način je da vlast shvati kako ovako više ne ide. Treba početi ulagati u poljoprivredu, gospodarstvo, industriju… jer stvaranjem nove vrijednosti stvorit će se i bolji uvjeti ne samo za one koji u tome rade nego za kompletno stanovništvo jer sve to veže jedno drugo”, kazao je Janjić.

Kako stanje nije bolje ni u Zapadnohercegovačkoj županiji, potvrdio nam je predsjednik Udruge umirovljenika iz Posušja Marko Slišković.

“Mirovine se ne usklađuju s troškovima života. Evo, sad gledam račune, cijena struje bit će veća, sve ovo je “luda kuća”. Jednostavno nemamo što pozitivno očekivati. Svi bismo bili sretni kada bi nas sada nešto pozitivno iznenadilo, ali, nažalost, teško da će do toga doći u skorije vrijeme. Svima nam je jasno kako su država i vlast takve kakve jesu, ali to se samo konstatira. Kraj je veljače, a još nema nikakvih pomaka. Dovoljno je reći kako je 326 KM minimalna mirovina”, kazao je podijelivši s nama i svoje iskustvo.

“Bolestan sam, idem i na kemoterapije te, kad samo vidim koliko mi je potrebno novca za lijekove, i kada stigne “jadna” mirovina, vidljivo je kako to nema veze s dostojnim životom. Ponekad se pitam znaju li osobe koje donose zakone o minimalnoj mirovini što uopće znači 326 KM, da taj iznos nije u stanju “izdržati” mjesečne tablete, a o drugim stvarima da i ne govorim. Koliko li je samo ljudi koji si ne mogu priuštiti normalan život, hranu, lijekove… pa umiru ”, zaključio je Slišković.

Inače, prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u ovom bh. entitetu mirovinu od 326 KM prima više od polovine umirovljenika, odnosno oko 230.000, svi oni žive na rubu siromaštva.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.