Poljoprivrednici traže poticaje, zatvaraju farme i odlaze iz BiH

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH danas je održalo sastanak na kojem su tražili od Vlade Federacije BiH da ispoštuje zaključke Federalnog parlamenta donesene 14. lipnja 2017. godine na tematskoj sjednici i isplati im sve dugove još od 2014. godine.

Na sastanku su govorili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz četiri županije Federacije koji su najveći proizvođači mlijeka i poljoprivrednih proizvoda, piše Kilix.ba. Oni potražuju dugove iz 2014., 2015. dijela 2016. godine, te isplatu iz drugog tromjesečja 2017. godine.

Predsjednik Udruge grupacije proizvođača mlijeka i ratarstva Tuzlanske županije Muhamed Halilović je rekao kako će, u slučaju da Vlada ne isplati dug do 30. kolovoza, organizirati mirne prosvjede ispred zgrade Vlade FBiH.

Suad Selimović, tajnik Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije Tuzlanske županije pri Županijskoj gospodarskoj komori Tuzla naglasio je da bi u skladu sa zaključcima Parlamenta Federacije Vlada trebala u skladu sa strategijom razvoja poljoprivrede i Zakonom o novčanim potporama poljoprivredi povećati sredstva za novčane potpore u 2017. godini.

Na sastanku je naglašeno kako je zbog suše upola smanjena biljna poljoprivredna proizvodnja te da će proizvođači biti u gubitku. “Ako Vlada ne postupi prema zaključcima, bojim se da sljedeće godine neće imati kome isplaćivati poticaj, jer obitelji koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom zatvaraju farme i odlaze iz BiH”, rekao je predstavnik poljoprivrednih proizvođača Unsko-sanske županije.

Istaknuto je kako će zbog suše doći do poskupljenja stočne hrane i da je već zabilježeno poskupljenje kukuruza i druge stočne hrane što će utjecati na poskupljenje drugih prehrambenih proizvoda. Kažu kako će marketi iskoristiti situaciju i povećati cijenu, ali da će plaćanja prema poljoprivrednim proizvođačima ostati jednaka.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.