Poljoprivrednici nemaju kome prodati proizvode, jedan od njih je zakopao 50 tona kupusa

Zakopao sam osam duluma kupusa, odnosno oko 50 tona ovog povrća, jer ga nisam imao kome prodati, izjavio je Darko Ilić, poljoprivrednik iz Gornjih Karajzovaca, kod Gradiške.

Otkup povrća u Republici Srpskoj je počeo, ali to dijelu poljoprivrednika nije ulilo puno nade jer na nekim kulturama, umjesto profita, beru gubitke.

Kupus je stigao, bio spreman za tržište, ali nije bilo potražnje. Onda su ga napale bolesti i došao mu je kraj. Da je bilo tržišta, naravno da bi se uspio prodati. To je roba prve klase, priča Ilić.

Ovaj poljoprivrednik dominantno se ove sezone uz kupus bavio i proizvodnjom lubenice, krumpira i luka.

S krumpirom i lukom ću također loše proći. Cijena im je niska, a potražnja nikakva. Kad roba ne ide obarate mu cijenu, ali ni na taj način nismo ništa dobili. Lubenici je cijena sada oko 30 feninga, što je za ovu godinu čak i dobro, ističe Ilić za “Nezavisne novine”.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske, kaže da su s otkupom povrća počeli prerađivači, ali i tvrtke koje ga mogu otkupiti pa izvesti.

U problemu su, ističe, poljoprivrednici iz Lijevča polja, gdje je višak nekoliko vrsta povrća, poput krumpira, luka i kupusa, a prerađivača nema.

Povrtlari iz Semberije imaju kome prodati povrće, a kod nas nema nikoga tko bi se mogao uključiti u preradu. Imamo tvrtku koja bi mogla da se bavi izvozom povrća, ali njima je otežavajuća okolnost što povrća imate i u okruženju, a pritom je jeftino, rekao je Mastalo.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.