Poljoprivrednici najavljuju prosvjede ukoliko BiH ne uvede zaštitne mjere za meso

Na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH naći će se prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o uvođenju privremene carine na svježe svinjsko i goveđe meso koje se uvozi iz Europske unije.

Poljoprivrednici najavljuju prosvjede ukoliko Vijeće ministara ne usvoji ovu mjeru.

Odlukom o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda podrijetlom iz zemalja članica Europske unije planira se uvođenje privremene carine od 10 posto plus dodatnih 2,5 KM za svaki uvezeni kilogram govedine i 1,5 KM po kilogramu za svinjetinu. Stočari pozdravljaju ovu mjeru. Kažu da je trebalo mnogo ranije primijeniti, jer nekontrolirani uvoz obara cijene i uništava domaću proizvodnju.

Taj uvoz sirovina koje dolaze je subvencioniran jednostavno iz EU i na našem tržištu obara drastično cijenu domaće proizvodnje, upozorava za BHRT Mišo Maljčić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja u Republici Srpskoj.

U zadnjih desetak godina od potpisivanja SSP-a taj prekomjerni uvoz dao je rezultat da nam je narušena proizvodnja i bilježi stalni pad, podsjeća Stojan Marinković iz Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Uvođenje privremenih zaštitnih mjera na uvoz svježeg svinjskog i goveđeg mesa iz Europske unije za razliku od stočara nije obradovalo uvoznike i domaće proizvođače, koji smatraju da bi u tom slučaju na tržištu moglo doći do nestašice i rasta cijena.

To jeste jedna od potencijalnih opasnosti. Međutim ukoliko se procijeni da se tržište kreće u tom pravcu ta mjera može da se na neki način stvari izvan snage, ističe za državnu televiziju ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

Domaći poljoprivrednici najavljuju prosvjede u Sarajevu ukoliko Vijeće ministara ne usvoji odluku u uvođenju zaštitnih mjera. Tražit će i ostavke ministara koji budu glasovali protiv.

Ako ne bude, idemo koordinirano u prosvjede. Tražimo uvođenje prelevmana, carina na svježe rashlađeno meso juneće i svinjsko i to je to. Ne bude li ništa od toga tražit ćemo po imenima tko nije bio za to, izjavio je predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Na jednoj strani uvozni lobi, na drugoj domaći poljoprivrednici. Tko će biti jači, kao i tko će biti za, a to protiv znat će se već na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

 • Svjesni su domaći poljoprivrednici i stočari da nemaju ni š od šanse protiv trgovaca u BiH. Oni su mala maca u odnosu na trgovce koji su u krevetu s politikom.

  Ja sam potpuno na strani domaćih proizvođača ali to što prite prosvjedom je malo smješno. Realnost je da od prosvjeda nema koristi jer tako nas uči povijest zadnjih 30 godina u BiH.

  Ako domaći poljoprivrednici i stočari žele išta postići protiv trgovačkog lobija, postoji samo jedan put:
  1. ući u krevet s politčkim vrhom BiH i ugradit ih u proces.
  2. povlačiti sva dostupna EU sredstva, čime će politika prije pokazat interes za ugrađivanje.

  Protiv kriminala moreš pošteno, ali je pametnije igrat se s njihovim pravilima, jer te inače nema niđe. Neće se ništa minjat ni 2031. ni 2041. ni 2100. godine ako će ovako nastavit. Meso (s isteklim rokom) iz Brazila, Nizozemske i sl. će uvik bit jeftinije

 • Pa evo sad ima npr. Posuška pijaca na fb. i drugi koji gdje domaći proizvođači nude vrlo kvalitetne sve domaće proizvode i kupci su zadovoljni.Onaj tko ponudi visoku cijenu i ne proda proizvode.
  Meso domaće svatko bi želio kupiti ali cijena 16 KM npr. je prevelika kod mesara prekupca.
  Ponudite realnu cijenu mesa i rijetki bi u tržnim i mesarama kupovali.

 • Pre malo je domaćih proizvođača, evo ja sam jedan od tih . Odgojnim malo svinja, teladi i goveda. Kad koljena u selu i prodam. Meni dobro a i kupcima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.