Poljoprivreda u BiH je na koljenima, stanovništvo se truje jeftinom hranom iz uvoza – Jabuka.tv

Poljoprivreda u BiH je na koljenima, stanovništvo se truje jeftinom hranom iz uvoza

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini potpuno je zapostavljena. Ekonomisti upozoravaju da ogroman deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, kada je u pitanju prehrambena industrija, vodi u dužničko ropstvo.

Ekonomist Aleksa Milojević ističe da BiH ima mogućnost proizvesti pet puta više hrane nego što trenutno proizvodi.

BiH ima mogućnost proizvesti pet puta više hrane nego što trenutno proizvodi. Međutim, uvoz je skoro isto toliko puta veći od izvoza, a platni deficit je najveći upravo na uvozu hrane, kaže Milojević za BN.

Upozorio je da živimo u riziku da bi neki mali potres na svjetskom tržištu hrane doveo do masovne gladi stanovništva.

Mi ne zadovoljavamo ni polovinu svojih potreba u hrani. Nemamo robne rezerve, niti imamo vlastitu proizvodnju, tako da živimo u ogromnom riziku da bi neki mali potres na svjetskom tržištu hrane doveo do masovne gladi stanovništva. Ono što je najgore jest to da uvozimo čak i žive životinje, žitarice… Dakle, pored prehrambenih proizvoda uvozimo i najniže razine proizvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji. To je dokaz potpune nerazvijenosti poljoprivredne proizvodnje kod nas, kao i potpunog nemara vlade za sudbinu ovog naroda, kaže on.

Milojević ističe da je prva briga svake odgovorne vlade da osigura zdravu hranu za svoje građane, a da to kod nas, kaže, nije slučaj.

Ono što je posebno opasno jest da naši građani zbog siromaštva kupuju genetski modificiranu hranu, jeftinu hranu iz uvoza koja je vrlo problematična sa zdravstvene strane. Mi se velikim dijelom trujemo tom jeftinom hranom, objašnjava Milojević.

Naglašava da je naša prehrambena industrija odavno uništena, a da bez razvijene prehrambene industrije nema ni razvijene poljoprivrede.

Sva dobit je u prehrambenoj industriji. Poljoprivreda je uvijek gubitnik. Uvijek su te primarne djelatnosti gubitnici, samo je industrija djelatnost koja proizvodi viškove, naglašava Milojević.

Ističe da deficit koji BiH upravo ima na hrani, zajedno s dugovima iz kredita koji se nemilice uzimaju zemlju vodi u dužničko ropstvo iz kojeg će, kaže, teško izaći.

Milojević objašnjava povezanost izvoza i visoke tehnologije, kazavši da bi masovnim izvozom mogli osigurati devize za uvoz visokotehnoloških proizvoda iz razvijenih zemalja.

Mi smo mala zemlja i visoke tehnologije pripadaju velikim zemljama, njih nismo u stanju ostvarivati. S onim što nam je Bog dao, kada bi se orijentirali na proizvodnju hrane i masovan izvoz, mogli bismo osigurati devize za uvoz visokotehnoloških proizvoda iz razvijenih zemalja. Upravo to je put našeg razvoja. Kako gledate na budućnost građana BiH više nije stvar toga jeste li optimist ili pesimist. Činjenica je da država tone sve dublje bez ključnih pretpostavki da se izvuče, jer vlast nema strateški pristup tome u kojem pravcu zemlja se treba razvijati, zaključuje Milojević.

(www.jabuka.tv)


22 komentara

 • Narode mi nismo normalni, uvozimo nekakve kulture koje za naše uvjete nikako ne odgovaraju. Mi smo imali sve bolje dok nismo uvezli genski manipulirane zapadne proizvode a sa nijima i bolesti za koje moramo kupovat zapadne otrove. Naše paprike, kavode, zeleni luk, crveni luk, saransak, biža pa i duvan su bili milion puta bolji od ovih uvosnih “sojeva” što se danas koriste a mi idioti uništili sve naše . Aferim!

 • Poticaji idu u krive ruke. Kriminal u svim ministarstvima po tom pitanju.
  Uvozni lobi za sitni novac, čitaj mito, ostvaruje ogroman profit.
  Pri punoj svjesti i pri punoj spoznaji štete koju čibe i dalje rade naopako. Kontra svoga naroda i svoje države.
  Mi smo iznjedrili Lijanoviće, imamo svoga ministra poljoprivrede u županiji, kako našoj tako susjednim županijama. I šta? Ništa. Sa lošeg na gore, sa goreg na neodrživo.
  Konzum, Namex, Bingo…su ti koji dijele pinku ministrima. A ministri su ti koji daju poticaje onima koji nemaju svoje krave. Opet za pinku.
  I imamo to što imamo.

 • NIŠTA!
  u ovoj vukojebini od države ne funkcionira.
  A čitan ona naša financijska stručnjakinja Milićevićka i Novalić “opet” uzimaju pare putem prodaje državnih obveznica?
  Ministrica financija???

 • Samo korupcija vlada u svim segmentima društva, a najveći krivac je narod što glasa za iste i što kupuje uvoznu robu

 • Kada SIPA bude upadala u ministarstva radi poticajnog kriminala i kada se prestane štititi prekupce i uvoznike BITI ĆE BOLJE.
  do tada…ništa

 • Vole se kvazigospoda preseravat po centrima,neg radit barem vrt za sebe i svoju obitelj.Dobro je imat love i teretane i konzume i namexe posjećivat i da im se divi veća budala od njih.

 • Bez stočarstva nema poljoprivrede,đžaba saditi i posipat umjetnim đžubrivom,to naši rade po planini,a 100 ovaca i 10 krava,đžubar skup a kalkamon jeftin.Odavno stočarstvo i poljoprivreda umrli,a razlog se zna,politika i uvozni lobi moraju zaraditi,a narod obolio,dobro farmaciji itd….

  • Ma jadni smo mi u Hrvatskoj s poljoprivredom i vi u Hrecegovini.Ako proizvedes za sebi i imas viskove to nemas kome ponudit.Ako nekom i ponudis taj ti to cjeni u bescjenje.Tako ko se bavi iskljucivo poljoprivredom je jadan i nece nikad na zelenu granu.

 • Istina da se trujemo uvoznom hranom.Pod domace uvali nam se i uvozno npr meso.Nije samo meso i ostalo.Ona jabuka iz centra uvozna spricana je naj manje 10 puta.Ai nasa jabuka se isto sprica.Budimo iskreni sprica se sve.Ako nisi posprica nisi ni ubra.Ali u svakom slucaju treba znat kad, kako i s cim spricat.To svest na sto manju mjeru i pridrzavat se uputa.

 • Nije sve tako crno kako komentari pisu.Ima ono i lipi stvari.Istina je da se zivi puno bolje nego prije 20 godina.Bolji auti pa zene obojane nisu sjede.Pa ne drzi se zivina.Sva stoka preselila u centre.Pa i perad.Nema vise pivca da piva u selu.Vidite da smo napredovali.Krompir jeftin ne isplati se sadit.Itd da ne nabrajam.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.