Politolog iz Posušja odbio sudjelovati na konferenciji u Zagrebu gdje će biti i Selmo Cikotić – Jabuka.tv

Politolog iz Posušja odbio sudjelovati na konferenciji u Zagrebu gdje će biti i Selmo Cikotić

U Zagrebu se održava Međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom “Migracije i identitet: kultura, ekonomija”.

Inicijator i organizator skupa je Institut za migracije i narodnosti (IMIN), znanstveno-istraživačka institucija s najdužim stažem u Republici Hrvatskoj. Radi se o konferenciji na kojoj izlažu panelisti iz cijele regije i Europe. Iako planirana za kraj 2020. godine, odogođena je za svibanj ove godine.

Prijave su bile otvorenog tipa, a među panelistima i izlagačima našao se i Marko Lucović, mladi kolumnist, politolog i aktivist iz Posušja koji je trebao izlagati rad na temu “Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH”.

Međutim, Lucović je naknadno odbio sudjelovati na konferenciji jer je otkrio kako će na istoj sudjelovati aktualni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić koji se sumnjiči i za ratne zločine te progon Hrvata u Bugojnu.

Ipak Cikotića diljem BiH predstavljaju kao “finog i uglednog gospodina”, štoviše sveučilišnog profesora koji poznaje i strane jezike. A sada su to počeli činiti i na prostoru Republike Hrvatske.

Lucović je, odmah po saznanju da će na konferenciji biti i Cikotić, organizatorima poslao pismo u kojem navodi kako odbija sudjelovati na konferenciji gdje će sudjelovati čovjek optužen za strašan ratni zločin nad Hrvatima u BiH.

Njegovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Iskreno sam se radovao sudjelovanju na konferenciji “Instituta za migracije i narodnosti” pod nazivom “Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država (2)” koja se treba održati 19.-20. 05. u Zagrebu i 21. 05. u Osijeku. Poznato Vam je da sam trebao izlagati na temu “Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH”, te da je još preostalo odraditi eventualne korekcije u vezi samog stila i pisanja rada. Međutim, nakon što sam detaljno pregledao knjigu sažetaka radova izlagača koji će sudjelovati na konferenciji vašeg Instituta jako sam se razočarao. Zato Vas upravo ovim putem želim obavijestiti da nipošto ne želim biti sudionik spomenute konferencije.

Razlog zašto sam donio takvu odluku je u suštini jako jednostavan. Moj moralni kodeks, prvenstveno kao zdravorazumskog čovjeka, a zatim i kao Hrvata iz Bosne i Hercegovine ne dopušta mi sudjelovanje na konferenciji na kojoj će jedan od izlagača biti i Selmo Cikotić, inače optuženik za ratne zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima HVO-a u Bugojnu 1993. i 1994. Cikotić, koji je tih godina bio zapovjednik OG Zapad kontrolirajući prostor sa kojega je protjerano 15 tisuća Hrvata, što ga dovodi u najozbiljniju indiciju i sumnju sa progonom. Da stvar bude jasnija, tisuće Hrvata Bugojna završilo je u užasnim logorima, a 90 civila je ubijeno. Kosti njih 15 još nisu pronađene.

S toga, mišljenja sam da čovjeku poput Selme Cikotića nije mjesto na jednoj uglednoj konferenciji poput ove. Čvrsto držim da bi se iz glavnog grada Hrvatske u kojemu je sjedište vaše Institucije, trebao širiti glas predvodnik u istini i pravdi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, a da na konferencijama poput ove ne bi trebali izlagati optuženici za ratne zločine. Osim što bi se time poslala jako ružna poruka prema obiteljima ubijenih,prognanih i nestalih bugojanskih Hrvata i prema cijelom hrvatskom narodu u BiH, to bi itekako naštetilo i ugledu Vaše konferencije, na kojoj će sudjelovati niz eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti.

Zaista vjerujem da Vam to nije u interesu, te se nadam da ćete o svemu ovome ozbiljno razmisliti. Srdačno, poručio je politiolog Marko Lucović organizatorima.

(www.jabuka.tv)


30 komentara

 • Bravo mladicu, tako treba sa njima kada bi naša politika zauzela takav stav ne bi mi imali iseljavanja i druge probleme,oni nama svakom prilikom nabijaju na nos UZO a naši licemjeri sve gutaju zbog svojih osobnih probitaka JOŠ jednom bravo i svaka ti čast.

  • Mislis kao sto se nasi fratri i politicari druze npr. s osudjenim ratnim zlocincem Kordicem, ili su nasi prihvatljivi, njihovi nisu?

 • Marko je odbio sudjelovanje ali konferencija će se održati zbog čega ne vidim u čemu je njegov uspjeh. Zar ne bi bilo bolje da je sudjelovao i izlagao na odabranom panelu i time upoznao sve sudionike o položaju hrvata u BiH i ulozi Cikotića u cijelom procesu kako za vrijeme rata tako i poslije. Rijetko se pruža prigoda, na međunarodnoj konferenciji, iznijeti istinu o stradanju i položaju hrvata u BiH. Konferencija ne podrazumjeva obvezno druženje s ostalim sudionicima već prigoda za iznošenje istine. Marko, imao si prigodi iznijeti istinu ali je nisi iskoristio ubio si vola radi jedne šnicle.

  • U potpunosti se slažem. Ovako izgleda da je podvio rep, umjesto da je izlagao na temu koja je itekako bitna za hrvatski narod u BiH, a sa čim Zagreb i Hrvatska nisu upoznati onako kako bi trebalo.

   • Trebalo je spremit nekog mudrog mantijaša, koji ‘trči trku i bije boj’, da im objasni u čemu je zapravo kvaka, gdje su sve zgrješili, i da im rekne da se ne boje ove pandemije koronine, sa ne nose masku i ne skrivajublice, mudro se istom upitavši – ‘gdje je smrti pobjeda tvoja i gdje je smrti žalac tvoj’?!

  • Za 15;41
   Odlican komentar…dokle se god na ovakav nacin bude povlacilo mnoge stvari ce ostati ne razrijesene a istina skrivena.

 • Za anonimno u 15,41 i 16,30 niste u pravu tako mi podvijenog rep već 25 godina laprda se po simpozijima ovako je dao do znanja da je Cikotic zločinac a svijet je dovoljno upoznat sa stanjem Hrvata u BiH samo nemaju razuma i volje da urade ono sto je jedino moguće i pravedno za sve.

 • Nema od ovoga niš glupost e daje dotični posušak otišao na komferenciju i lipo pred medijima rekao ovo sve kako je ratni zločinac tome selmi u oči i pred cilim svoto nego on od usta a baličina nije onće priča u tvojoj državi e zato hrvata nestaje šta su popuzani. I. Točka

 • Trebao je izaći i sasuti istinu u lice. Ali onda bi ga Čović kritizirao jer bi muslimani opleli po Peri Markoviću. Ta”šutnja” je odavno dogovorena. Nesudjelovanje je sviranje ku..u!

 • mlado. pametno. zafrkano. komunjari i svim mrziteljima od kojih Hrvati trpe je sol na mrznju. buducnost Hrvatske. bravo. karakter nas jedino i moze spasiti. te cuda uraditi. tu se i Marko slaze i LP njemu i svim istomisljenicima. zelimo HRV, a to je da nasa pokrajina Bosna bude vracena nasoj drzavi koji su Srbi i muslimani napola odlomili (pardon oteli) te se ne stide . a ti komunjaro otpadu crvene armije koja si kao us na nasem teritoriju sa hrvatskim prezimenom koja citas ovo ili druga sotonjaro odbij iz Hrvatske u svoju drzavu.

 • Čitajte malo Hr portale Marko je ovim uzburkao tu konferenciju Cikotic dobiva nogu a možda se konferencija i ne održi a po vama nekim piskaralama neukim trebao je ovo ili ono ili se prepao bravo Marko odu…b ih

 • Danas sam tek pogledao izlaganje drugarice Jeckov o braniteljima u Vukovaru.Jebem mater svakom HDZ-ovcu u koaliciji sa SDSS..

 • Braaavo gosp. Lucović !!!

  Da niste reagirali na ovakav način, sve bi prošlo “ispod radara”, a likovima poput Cikotica ovakve konferencije i paneli koriste za samopromociju i amnestiju od zločina.

 • Bravo, tako mlad a već Gospodin. Vi koji ga kritizirate niste u pravu, ishodio je žešću pljusku u lice sarajstanskim krivotvoriteljima. Previdjeli / zaboravili ste da se na nekim posmrtnim ostatcima muslimanskih žrtava u Bugojnu nije mogla obaviti DNK analiza (identifikacija) zbog višekratnih iskopavanja – premještanja – spaljivanja posmrtnih ostataka žrtava. U tome su nadmašili i Srbe (zločini u Vukovaru). A kao realan scenarij predviđam da će mladi Lucović ipak sudjelovati u rečenom skupu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.