Politički vrh BiH otputovao u Bruxelles

Preko 40 političkih aktera iz BiH otišlo je u Bruxelles na drugi politički forum  na visokoj razini između Europske unije i BiH.

Na forumu će sudjelovati članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predstavnici klubova oba doma PSBiH, politički lideri, premijeri entiteta, premijeri deset županija u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

U Bruxellesu će se ponovno razgovarati o o reformama te mogućem početku pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Posljednji sastanak lidera Trojke s HDZ-om, rezultirao je, barem tako tvrde sudionici, jasnim prioritetima iz Federacije.

No, partneri iz RS-a imaju druge planove, budući da je njihov preduvjet za europski put odlazak OHR-a, stranaca iz Ustavnog suda, te u konačnici integralno, a ne parcijalno usvajanje 14 prioriteta.

Želimo reformu Ustavnog suda, želimo Zakon o Ustavnom sudu i želimo da u Ustavnom sudu ne sudjeluju stranci. Tvrdimo da je značajno važno da OHR ode iz BiH i da se omogući da BiH funkcionira na principu slova Daytonskog sporazuma, naveo je zamjenik predsjedavateljice Vijeća ministara Staša Košarac.

Otvaranju pregovora i dalje se oštro protivi nekoliko jakih članica Unije, među kojima su Njemačka i Nizozemska.

Lider HDZ-a Dragan Čović je kao i ranije iskazao optimizam.

Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u prosincu taj proces proglasi pozitivnim. Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, Proračuna prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan, kazao je Čović.

Vlast u FBiH stabilna, HDZ i ”trojka” pozivaju Dodika na dogovor

(www.jabuka.tv | Foto: RTRS)

3 komentara

  • Dobivaju upustva kako da sruše i ovo malo što imamo , sa Bozijom pomoći narode i nemoj te nasjedati na njihove fore i obećanja

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.