Političar u BiH ima četiri puta veću plaću od liječnika

Premda je uvriježeno mišljenje da zaposleni u insitucijama BiH imaju visoke plaće, manje je poznato da i među njima vlada velika razlika. Bez obzira koliko je netko stručan u svojoj oblasti, njegov nadređeni, koji je politički kadar, ima zagarantirana veća primanja. Političari zasad vode 4:1, u odnosu na, na primjer, liječnika specijaliste.

Političari u BiH ne samo da kreiraju našu stvarnost, već i uspostavljaju sustav vrijednosti, prema kojem je njihov rad cjenjeniji od, na primjer, liječnika, profesora ili pilota. Osnovica za obračun plaća u državnim institucijama je 85 poso od prosječne plaće, koja iznosi 826 maraka. Redoslijed koeficijenata najbolje opisuje precijenjenost političara.

Najplaćeniji su članovi Predsjedništva BiH koji imaju koeficijent 10, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH sa 9, 5 ili ministar sa 8, 5. To su sve plaće od 5, 6 ili sedam tisuće maraka. Nasuprot tome, liječnik specijalist u Republici Srpskoj ima 1.890 maraka, a medicinska sestra 810.

Simptomatično je da su od svih profesija koje se financiraju iz državnog proračuna najplaćenije one koje se po pravilu dodjeljuju po političkoj liniji. Tako se u BiH teško može dogoditi da dokazani stručnjak iz svoje oblasti može imati veću plaću od svog nadređenog koji je po pravilu postavljen od politike.

Na primjer, po zakonu koji su takođe pisali političari, direktor policijske agencije ima koeficijent za obračun plaće 8 i može mjesečno zaraditi više od 5.500 maraka. Istovremeno, policijski inspektor koji treba istražiti kriminal ima četiri puta manja primanja i koeficijent od jedva veći od 2.

“Ne može svako biti inspektor. Za to radno mjesto su kriteriji vrlo visoki, a svako može biti direktor, pod uvjetom da je pripadnik neke stranke koja je raspodjelom funkcija dobila tu fotelju. To nije slučaj samo sa tim direktorom, već sa svakim direktorom unutar javnog sektora”, tvrdi Adis Arapović iz CCI-ja.

Nelogičnostima nikad kraja. Šef kabineta zamjenika ministra ima veću plaću od brigadira Oružanih snaga, a zamjenik rukovoditelja neke upravne organizacije ima veća mjesečna primanja od pukovnika i majora zajedno. Stručni suradnik u državnoj instituciji ima malo manju plaću od brigadira i pukovnika, ali ima veću od majora.

Ovakav sustav vrijednosti vrijedi u zemljama poput BiH. U drugim se znanje više cijeni. U susjednoj Hrvatskoj ministar u prosjeku ima 5.263 marke, dok doktor specijalist, u prosjeku ima 700 maraka manju plaću. U BiH je ta razlika 4:1, naravno, u korist političara, prenose Nezavisne.

(Nezavisne novine)

12 komentara

 • Pa ja ….
  Il rusija u siriji.
  Sve je to relativno
  Kad se gleda iz pticije Perspektive
  More se neko ne slozit samnom
  Il neslozit naravno

 • Fali im na slici Dodik i Fahro.Da je njihove nekretnine,kapital,tajne račune samo vratiti i oduzeti nebi nam trebao MMF-ond,niti krediti narednih 20 god.toliko su ovi i njihove rodbine i poslušnici pokrali što legalno,što ilegalno.U pitanju su pokradene milijarde km.ili eura.A i doktora ima koji su se snašli i postali milioneri a ima onih koji rade za placu,ovisi koliko je koji bio bliže politici.

 • Ova trojica nista za narod ne cine ,oni samo sebi vodu na mlin vode .
  Ima politicara koji bi ucinili ali ova trojica pravdu dijele .

 • 95 posto radnika u državnim tjelima, profesori…nema ni blizu prosječne jedne plaće od 826 KM .
  A ovi i po deset puta prosječnu plaću od 826 KM.
  A nekad se to računalo jedna prosječna plaća kao najniža plaća prema četiri prosječne plaće kao najveće plaće.
  žalisno.

 • Kenjčine za svoje naprdivanje tolike pare troše a neko će ti radit u zdravstvu policiji ili školi za tako jadnu plaću. Kako vas nije sram odat zemljom a kamo li bajke pričat.

Komentiraj: