Policijska akademija za mlade u Livnu

U Livnu je održana Policijska akademija za mlade u okviru šireg programa Socijalizacija s pravom koje se provodi na području FBiH.

Inače, program je ušao u petu godinu realizacije, a planirano je da obuhvati 181 odabranu školu i najmanje 3.000 učenika u svih deset županija.

Osnovni ciljevi programa su edukacija o vladavini prava, značaju poštivanja zakona, uspostava povjerenja i suradnje između mladih i institucija za provođenje zakona, jačanje partnerstva škola i policijskih službi u prevenciji svih oblika maloljetničke delinkvencije.

Djeca poslije predavanja, pogotovo poslije Policijske akademije, odlaze pod dojmom, zamišljeni i razmišljaju na način da nešto što su smatrali da nije vršnjačko nasilje zapravo je pravo vršnjačko nasilje i da zadirkivanje koje prelazi u to verbalno nasilje je zapravo izravno nasilje, kaže za Federalnu televiziju Amina Dučanović, programska asistentica PH Interantional.

A činjenica je da su i cyber zlostavljanje i vršnjačko nasilje sve prisutniji u njihovim životima.

Međuvršnjačkog nasilja će uvijek biti i uvijek ga je bilo i teško ga je izbaciti iz društva zato što smo svi dio toga, koliko aktivno toliko i pasivno. Smatram da se trebamo malo više brinuti oko toga i prijavljivati takve slučajeve, a ne samo biti pasivni promatrač, istaknula je Katarina Svalina, učenica drugog razreda Gimnazije Kupres.

Ovdje im se u detalje stavilo do znanja koja je njihova odgovornost, jer uvijek potenciramo da su prava na strani djece, ali isto tako ista ta djeca imaju veliku odgovornost kako će se ponašati, s najvećim ciljem je prevencija maloljetničke delinkvencije, navela je Dučanović.

Možda je čak i gore internet nasilje, gdje niste ni svjesni što se događa putem raznih mreža. Oni nisu zaštićeni, ne znaju tko je s druge strane tako da ova i slične edukacije su hvale vrijedne, kazao je za FTV ravnatelj SSŠ Livno Saša Grabovac.

U policiji je mnogo prijava u vezi sa cyber nasiljem, ali ne i riješenih slučajeva, jer ih je teško dokazati. Stoga, uz edukaciju i posebna preporuka.

Što više prikupiti dokaza, napraviti screenshotove ukoliko se preko cyberbullyinga nešto događa, obavezno dokaze prikupiti i javiti se policiji, poručuje Ante Padro, djelatnik PP Livno.

U sklopu predavanja obrađene su i teme iz oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, a prezentirana je i promotivna aktivnost MUP-a s policijskom opremom i uređajima koji se koriste pri obavljanju policijskih poslova.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.