Policija ŽZH-a priprema nove prosvjede

S novom godinom radnici MUP-a Županije Zapadnohercegovačke najvjerojatnije će u prosvjede za svoja prava, objavila je Federalna televizija navodeći kako je, iako je sindikat konačno otvorio dijalog sa županijskom vladom, prva runda završena neuspješno.

Kako sada stvari stoje, plaće radnika MUP-a neće se izjednačiti s plaćama ostalih zaposlenika javnih službi.

To znači da se koeficijent na plaću uposlenika MUP-a neće mijenjati. Barem za sada. Samo u ovoj županiji nije isto biti viši referent za protokol i poštu u ovom ministarstvu i, primjerice, obrazovanja. Iako su radno mjesto i stručna sprema isti.

“Oni kažu da je teško povući paralelu s nekim ministarstvima prosvjete, financija i s poslom u policiji. Međutim, imamo stručnu spremu, srednju, višu i visoku i one moraju imati istu startnu poziciju, a za prirodu posla – dodaci su nešto drugo”, kaže predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH-a Vjekoslav Markota.

Izjednačavanje plaća samo je jedan od zahtjeva Sindikata. Traže isplatu jubilarnih nagrada i isplatu razlike umanjenih plaća od pet posto za 13 mjeseci što je Vlada, kažu, nezakonito provela. No, iz formalnih i financijskih razloga, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić ističe – retroaktivna davanja neće biti moguća.

“Vrlo je teško pronaći odgovarajuću ekvivalenciju, recimo, za posao u školi, i takvu odgovarajuću ekvivalenciju u drugim tijelima uprave, ali je naša intencija, i to smo jasno rekli, da ćemo pri potpisivanju novih kolektivnih ugovora itekako voditi računa da te plaće budu maksimalno harmonizirane”, tvrdi Ćosić.

Kolektivni ugovor njihove probleme, iz Sindikata ističu, neće riješiti jer ni postojeći se ne poštuje. Djelatnici MUP-a imaju najmanju prosječnu plaću u ovoj županiji. Prvo je nužna izmjena Zakona o plaćama.

“Na primjer, čovjek s 13 godina staža ima 33 marke dodatka za minuli rad, dakle 677, kad oduzmete 35 maraka – njegova je neto plaća 630 maraka”, navodi Markota.

Upravni odbor Sindikata sastaje se danas (ponedjeljak). Odlučuju o novim prosvjedima koji će najvjerojatnije biti iza Nove godine.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.