Policija zabranila za sutra najavljeni prosvjed banjalučkih studenata

Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka uputili su dopis Skupštini studenata Studentskog doma “Nikola Tesla” o zabrani za sutra najavljenih studentskih protesta u Banjoj Luci, a studenti navode da neće odustati od okupljanja.

Rješenje o zabrani doneseno je samo dan uoči najavljenih studentskih demonstracija zbog nedovoljnih studentskih kapaciteta, ali i ukupne situacije u društvu.

U dopisu iz CJB Banja Luka stoji da se “zabranjuje” Skupštini Studentskog centra da 12. lipnja u vremenu od 11,45 do 16,45 sati organizira i održi javni skup u pokretu, određenim banjalučkim ulicama.

Skupština studenata Studentskog centra “Nikola Tesla” Banja Luka je još 7. lipnja prijavila policiji održavanje skupa, ali ga banjalučka policija ipak zabranjuje i to pozivajući se na Zakon o javnom okupljanju u RS.

Zabranu su obrazložili mogućim problemima u prometu, jer bi protestni skup ometao ili obustavio promet.

U rješenju o zabrani iz CJB Banja Luka citiraju Zakon o javnom okupljanju koji definira da se mirno okupljanje ne može održati u blizini dječijih vrtića, osnovnih škola dok u njima borave djeca, kao ni u blizini objekata koji se posebno osiguravaju, kao što je zgrada Vlade RS, na udaljenosti najmanje 50 metara.

Za 13 sati najavljena je izvanredna konferencija za novinare studentskih organizacija iz Banje Luke.Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.