Policija upozorila građane na prijevare putem OLX-a

Ministarstvo unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije upozorava građane na moguće prijevare putem internet platformi za kupoprodaju.

Uprava policije MUP-a ZDŽ je u posljednje vrijeme primila veći broj prijava od građana, žrtava internet prijevara, koje se odnose na prodaju putem platforme “OLX”, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Naime, građanima koji prodaju robu putem platforme “OLX”, javljaju se osobe sklone prijevarama putem aplikacija “Viber”, WhatsApp” ili drugih aplikacija za komunikaciju, predstavljajući se kao potencijalni kupci.

Nakon kraće konverzacije,”kupci” pišu da su zainteresirani za kupovinu artikla, žrtvi prevare šalju link-poveznicu s uputom da treba otvoriti link kako bi dogovorili uplatu za artikl.

Nakon što žrtva prijevare otvori link, učita se stranica po izgledu slična stranici “OLX” ili “BH Pošta”.

Žrtve dovedene u zabludu, misleći da se radi o pravoj stranici, po uputama kupca, unose sve podatke kao što su: ime i prezime, broj bankovne kartice i CVC broj, kao i druge podatke potrebne da “kupac” realizira prevaru.

Nakon što žrtva unese tražene podatke, od nje se zahtijeva da potvrdi ponuđenu opciju o završenoj kupovini, pa čak i da potvrdi kupovinu putem koda koji se pošalje na mobilni telefon.

Prijevaru je moguće prepoznati po tome što se “kupci” javljaju izvan platforme OLX, uglavnom putem aplikacije Viber ili WhatsApp, tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni; šalju linkove koji ne sadrže domenu OLX.ba a koji vode na sasvim drugu stranicu i nikada se ne javljaju na pozive uglavnom pod izgovorom da su zauzeti poslom niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.