Policija u Fojnici bez razloga privodila i maltretirala hrvatske navijače

Slavlje navijača hrvatske reprezentacije u Fojnici, nakon utakmice Hrvatska- Italija, pretvorilo se u noćnu moru. Nekoliko navijača privela je policija, a privedeni, kao i oni koji su bili dio navijačke skupine koja je brojala tridesetak članova, kažu da je policija bez ikakve potrebe upotrijebila silu, a jednom od navijača, tvrde, slomljena je i ruka.

“Utakmicu smo gledali organizirano u kafiću “Čarli”. Pjevali smo navijačke i Thompsonove pjesme, a nakon toga smo se automobilima provozali do naselja Gojevići i to sporednim putovima jer nam policija nije dozvolila s hrvatskim zastavama voziti se glavnom ulicom. Nakon povorke automobila, vratili smo se do kafića “Čarli”, okupili smo se ispred i slavili tako što smo stajali ispred kafića i na nogostupu, prenosi večernji.Tu smo opet zapjevali navijačke i Thompsonove pjesme. Tada je upala policija, silom su odveli nekoliko navijača, jednom su čak i slomili ruku.

Nije mi jasno zašto su to uradili, mi nismo nikoga vrijeđali, nismo imali niti upotrijebili pirotehniku, a kamoli vatreno oružje, nismo ni blokirali ni ugrozili promet, samo smo slavili. Zar je zbog toga trebalo upotrijebiti silu, a jednog od navijača zadržati punih 12 sati?”, ispričao nam je u nevjerici jedan od navijača. U Policijskoj postaji Fojnica dobili smo tek šturu informaciju da je zbog narušavanja javnog reda i mira, nakon utakmice, privedeno nekoliko osoba koje su puštene kući.

Kontaktirali smo i Ivu Marušića, načelnika Policijske uprave Kiseljak u čijoj nadležnosti su četiri općine, među kojima je i Fojnica. “Ja sam na godišnjem odmoru, ali sam zbog brojnih pritužbi na ponašanje policije prema navijačima pokušao istražiti što se dogodilo. U PS Fojnica potvrdili su da su izdali nekoliko prekršajnih naloga zbog narušavanja javnog reda i mira. Navijače i njihove roditelje sam uputio na unutarnju kontrolu MUP-a koja će ispitati je li policija prekoračila ovlasti i upotrijebila silu”, kaže Marušić.

Navijači kažu kako postoje snimke koje su napravili mobitelima, a koje potvrđuju da za bilo kakvu intervenciju policije, a pogotovu uporabu sile, privođenja te izdavanje prekršajnih naloga nije bilo potrebe. Uvjereni su da je u pozadini cijelog slučaja nacionalna netrpeljivost prema Hrvatima u ovoj danas većinski bošnjačkoj općini. Na potezu je unutarnja kontrola, a slučaj bi mogao dobiti i sudski epilog.

(www.jabuka.tv | Foto: D.L.)

1 komentar

  • A, nekazete kako vam je hit veceri bila “navijacka” Ubij zakolji da Turcin nepostoji, sreca vam je da nismo mi intervenisali, brzo zaboravljate neke stvari, ja zbog vas idiota nenavijam za Hr.repku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.