Policija pretresa portal Klix

”Policija upala u prostorije portala Klix radi pretresa. Ne dozvoljavaju novinarima i medijima koji su došli da to poprate da uđu u redakciju”, objavila je na svojem Facebook profilu Ljiljana Zurovac izvršna direktorica Vijeća za tisak u BiH.

Podsjećamo, sarajevski portal bio je pod pritiskom policije zbog objave audiosnimke na kojoj navodno premijerka Republike Srpske govori o kupovini zastupnika.

Kolege s portala Klix potvrdile su za Bljesak.info kako je u tijeku pretres redakcije.

Iz MUPRS-a naveli su kako se pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno kazneno djelo ‘neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Fena je objavila kako su po naredbi Županijskog suda Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS izvršili danas pretres prostorija poduzeća D.O.O.”Intersoft“ Sarajevo, koje koristi “Klix.ba“ u Sarajevu.

Novinari na terenu saznaju da su svi uposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Šimić te novinarka Edita Gorjanac.

Podsjećanja radi, na portalu Klix je objavljena snimka u kojem Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.

Nakon toga, Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je 18. studenog Specijalnom tužiteljstvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršitelja ili više njih zbog izvršenja kaznenog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je priopćeno, više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

U priopćenju iz MUPRS-a tada je navedeno da je 15. studenog, na određenom broju elektronskih medija objavljen “montirani, kompromitirajuća snimka privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba – sugovornika”.

Istragu o ovom slučaju u RS je preuzelo Specijalno tužiteljstvo.

(Bljesak.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.