Jabuka.tv daje podršku kolegama s portala Klix.ba

Uredništvo portala Jabuka.tv najoštrije osuđuje današnji policijski pretres redakcije portala Klix.ba u Sarajevu.

Očito ovakav upad i sedmosatni pretres redakcije ima u cilju izvršiti pritisak na novinare u cijeloj Bosni i Hercegovini te im tako dati do znanja da ”oni sve prate” i da se ”u njih ne smije dirati”. Ovaj čin podsjetio nas je na represiju nedemokratskih režima u svijetu prema novinarima koje su čak ubijali samo zbog iznošenja istine i izvještavanja.

Napominjemo, novinari imaju zakonsko pravo štititi izvor informacija u cilju javnog interesa te ovim putem pozivamo javnost da podrži sve novinare koje objektivno i zakonski rade i izvještavaju, a isto tako pozivamo i nadležne institucije da napokon počnu raditi svoj posao te prestanu vršiti pritisak na novinare u cilju zaštite ugleda i pozicije nekih javnih osoba.

Žalosno je da se vrši istraga nad novinarima zbog objave audio snimke umjesto da se vrši istraga nad onima koji se čuju nad njom.  Političari se često hvale kako su mediji u BiH slobodni, a ovaj pretres samo je jedan dokaz da je to sve samo ne ”ozbiljna priča”. Politika jedino štiti novinare i medije koji su pod njihovom kontrolom i one koji jednostavno šute te rade na principu ”copy/paste” i to s biranih portala.

Prema izvješću organizacije Freedom House o slobodi medija u svijetu, BiH se nalazi na 105. mjestu , u jednom ne baš lijepom okruženju sa Nigerijom i Haitijem.

Ovim putem još jednom apeliramo nadležnim institucijama da se ozbiljno prihvate posla i ”očiste” Bosnu i Hercegovinu od korupcije i kriminala koji je prisutan u svim sferama života te dajemo punu podršku kolegama s portala Klix.ba

Uredništvo portala Jabuka.tv


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.