Policija ogradila novinare na Bijači i onemogućila izvještavanje

Policija Zapadnohercegovačke županije ogradila je policijskom vrpcom novinare tijekom akcije u utorak na graničnom prijelazu Bijača nakon čega se dala u rastjerivanje i privođenje prosvjednika.

”Samo da se zahvalim policiji ZHŽ-a sto su mene i moje kolege sa N1, Al jazeera i TV 1 udaljili vrlo nepristojno par stotina metara od mjesta događaja, ogradili nas policijskom trakom i onemogućili pravovaljano izvještavanje”, napisao je jedan fotoreporter na Facebooku.

Navodi ironično kako su se ”sigurno bojali za našu sigurnost, pošto smo im mnogo dragi”.

”Najbolje bi bilo za našu sigurnost da smo od kuće izvještavali a ne devet sati sa autoputa bez hrane i vode”, napisao je fotoreporter.

Naime, policija je djelovala nakon što su branitelji blokirali ovaj granični prijelaz. Privedeno je devet prosvjednika, a ovime je policija ograničila rad novinarima.

Inače, u srijedu se obilježava Dan slobode medija. Kako je službeno objavljeno, BiH ima velike medijske slobode, ali samo na papiru. To ovaj događaj i potvrđuje.

(Bljesak.info)
6 komentara

  • Isto je izvješćivanje svih medija u BiH. Svatko svoga konja za utrku ima. Nigdje ni “s” od slobode, niti “n” od neovisnog novinarstvo. Izvještava se ne s namjerom da se kaže istina, već se “istina” pakira na način da se dodvore svome političkom “babi”. Još nisam naišao da medij koji ne zadire u korekciju nepoželjnih postova na svojim stranicama, a ne o nečemu drugome da pričam. Pitanje je čemu uopće služe mediji u BiH? Svi su glasnogovornici pojedinih političkih opcija. Nitko nije medij jednakopravnosi naroda, održivog suživota, razotkrivanje nepotizma, korupcije i svekolikog kriminala koji se događa pod okriljem bilo koje političke opcije koja dođe na vlast. Tako bi i ovima bilo isto kao da izvještavaju od kuće, ili da svojim mentorima odobre pristup mediju, pa da sami napišu svoje “neovisno” izvješće. Zašto se, u skoro tri desetljeća, nije promijenio mentalni sklop kod novinara, ili kod naroda općenito? Zašto je i danas važnije da “susjedu krepa krava” nego da se pomogne susjedu da kupi kravu? Ima li itko objektivan i dovoljno velika m’da da napiše kako se trebamo ponašati u svom toru zvanom BiH, bez pokušaja dominiranja jednih nad drugima, već da živimo život dostojan čovjeka jedni pokraj drugih i jedni s drugima? Gdje je nestala empatija prema čovjeku? Gdje je nestalo poznato gostoprimstvo koje smo ne tako davno upražnjavali? Zar ništa nismo naučili iz nedavnih krvavih ratnih zbivanja? Da li su novinari došli radi pomoći ostvarivanja prava obespravljenim ljudima, ili su došli sa željom da vide “krv” i eventualnu štetu koja iz ovih događanja može proisteći za “neprikosnovenog vođu”? Ako žele pomoći zašto nikada ni jedne riječi o višegodišnjim kriminalnim radnjama koje se odvijaju u tzv. boračkoj populaciji? Ako žele istinu i pravdu za sve, zašto ne podupru ljude koji su dovedeni na margine društva? Zašto su svojom višegodišnjom šutnjom pomagali i odobravali sve kriminalne radnje koje su dovele do skoro broje od 600000(šestotisuća) tzv. branitelja? Vi niste novinari. Vi ste samo netko doveden nepotističkim linijama da izvijesti ono što “aga kaže”, sakriveni iza maske novinara i novinarstva koje u našoj “Regiji” treba dobiti jedno novo značenje i to ono istoznačno sjevernokorejskom apsolutističkom shvaćanju.

  • Mediji su po meni najveći krivci za trenutnu situaciju u državi, imaju selotejp preko usta i svezane ruke na leđima a da toga nisu ni svjesni, o slobodo-skupa li si, ne živimo u slobodnom društvu što je najveći uteg građanima, bez velike revolucije medija i prosvjeda crno nam se piše

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.