Pokušaj oživljavanja posrnulih gospodarskih subjekata kroz novi zakon o stečaju

Zakon o stečaju, čiji je Prijedlog, na sjednici u održanoj u četvrtak u Sarajevu, utvrdila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, uređuje predstečajni i stečajni postupak, pravne posljedice njihovog otvaranja, reorganizaciju stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovu stečajnog plana i međunarodni stečaj.

Stečajni postupak je posebna vrsta građanskog sudskog postupka koji sud provodi radi utvrđivanja jesu li ispunjeni zakonom propisani uvjeti za otvaranje stečajnog postupka nad određenim subjektima i prikupljanja i unovčavanja cjelokupne imovine stečajnog dužnika s ciljem osiguranja grupnog i srazmjernog namirenja svih povjeritelja, piše Vecernji.ba.

Predstečajni postupak provodi sud, prije pokretanja stečajnog postupka, radi financijskog i operativnog restrukturiranja dužnika. Sud, također, vodi financijsko i operativno restrukturiranje s ciljem zaključenja sporazuma u predstečajnom postupku, između povjeritelja i dužnika o načinu namirenja potraživanja povjeritelja radi poboljšanja likvidnosti i solventnosti dužnika.

Za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom koji proizvodi naoružanje i vojnu opremu potrebna je prethodna suglasnost Vlade Federacije BiH, koju predlaže federalni ministar energije, rudarstva i industrije. Ako Vlada u roku od 30 dana od dobivanja obavijesti stečajnog suca o pokretanju prethodnog postupka ne uskrati suglasnost za otvaranje stečajnog postupka, smatra se da je suglasnost data. Ako Vlada ne da suglasnost, za obveze stečajnog dužnika odgovara Federacija BiH.

Izradi novog zakona prethodile su analize postojećih rješenja u oblasti provođenja stečajnog postupka. Važeći Zakon o stečajnom postupku donesen je 2003. godine i pretrpio je dvije neznatne izmjene i dopune, a ekonomske i socijalne prilike u Federaciji FBiH su, u međuvremenu, znatno promijenjene, a te potpuno nove okolnosti u razvoju poslovnog okruženja nameću potrebu za novim zakonskim rješenjem.

Pri tome je cilj oživljavanje posrnulih gospodarskih subjekata, što je naglašeno u predloženom zakonskom tekstu uvođenjem potpuno novih zakonskih normi o postupku reorganizacije poslovnog subjekta kroz predstečajni postupak. S ciljem postizanja kvalitetnog zakonskog rješenja, uzete su u obzir mnoge primjedbe i preporuke proizašle iz sudske prakse, a posebno one koje su se odnosile na neprecizne formulacije pojedinih normi u važećem zakonskom tekstu, pri čemu je dolazilo do mnogih sporova u primjeni i odugovlačenju postupka.

Posebna pažnja prilikom izrade novog zakona posvećena je discipliniranju rada stečajnih upravnika, kao bitnih sudionika samog postupka, od čijeg profesionalnog postupanja umnogome ovisi efikasnost i blagovremenost ovog postupka, priopćeno je iz Vlade FBiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.