Pokrenuta istraga protiv generala HVO-a Nedjeljka Obradovića – Jabuka.tv

Pokrenuta istraga protiv generala HVO-a Nedjeljka Obradovića

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv generala Nedjeljka Obradovića (60), zapovjednika Prve brigade HVO-a “Knez Domagoj”, koji je prije toga bio i zapovjednik 116. brigade HV-a u Metkoviću, a zbog zasluga za obranu Metkovića svojevremeno ga je odlikovao predsjednik Ivo Josipović.

Još ranije Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Obradovića zbog ratnih zločina, ali on nije bio dostupan ovdašnjem pravosuđu, pa je nakon par godina ŽDO Split prikupilo svu potrebnu dokumentaciju o tom slučaju od Tužiteljstva BiH i preuzelo kazneni progon, piše Slobodna Dalmacija.

Postoji osnovana sumnja, kako se tvrdi u zahtjevu za provođenje istrage, da je Obradović od početka travnja 1993. godine do travnja 1994. godine na području općine Stolac i Čapljina, za vrijeme hrvatsko-muslimanskog sukoba, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, koja datira još od 12. kolovoza 1949. godine, te protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Postoji osnovana sumnja da je Obradović zapovjedio provođenje raseljavanja i premještanja civilnog bošnjačkog stanovništva u dijelove Bosne i Hercegovine pod kontrolom Armije BiH i u druge zemlje, te odvođenje zarobljenih civila i ratnih zarobljenika u logore Dretelj i Gabela (općina Čapljina), kao i u druge objekte koji su se koristili za zatočenje Bošnjaka, i to u Policijskoj stanici Stolac, školi u Crnjićima, tvornici TGA i VPD i Koštanoj bolnici u Stocu, Silosu u Čapljini, u vojarni Grabovina te na Heliodromu.

Pripadnici 1. brigade HVO-a “Knez Domagoj” provodili su, osnovano se sumnja, masovno koordinirano protjerivanje, čišćenje i prisilno premještanje civila bošnjačke nacionalnosti pod paljbom iz vatrenog oružja, pri čemu su usmrtili i ozlijedili veliki broj žrtava.

U logorima su pripadnici 1. brigade HVO-a “Knez Domagoj” svakodnevno fizički i psihički zlostavljali civile i ratne zarobljenike uz ograničenu slobodu kretanja, prema njima su okrutno postupali u uvjetima pretrpanosti, bez dovoljno hrane i vode, te su ih koristili za prisilni rad. Od posljedica fizičkog zlostavljanja mnogi su zatvorenici teško ozlijeđeni, a mnogi su i preminuli.

Obradović je, osnovano se sumnja, imajući zapovjedne ovlasti te znajući da civili i ratni zarobljenici koji su tamo neosnovano zatočeni borave u teškim uvjetima, kao i da ih njemu podređeni čuvari i pripadnici brigade kojom je zapovijedao svakodnevno fizički i psihički zlostavljaju te ih koriste za prisilni rad, nije poduzeo ništa da se takva protuzakonita postupanja spriječe i kazne.

Okrivljenik je, osnovano se sumnja, pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama, kao i na njihove posljedice, te je propustio da se prijave i istraže i drugi zločini protiv bošnjačkog stanovništva koji su počinjeni u inkriminiranom vremenu.

Među rijetkim razgovorima za novine, Obradović je novinaru Stanislavu Soldi u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju krajem 2016. godine rekao da su optužnice iz BiH samo uvod u traženje ratne odštete s bosanskohercegovačke strane, te da on kao zapovjednik nema veze ni s kakvim logorima.

Zapovjedna odgovornost je ustanovljena još u srednjem vijeku, ali podrazumijeva i određene pretpostavke da bi pojedini zapovjednik po njoj odgovarao. Mi smo novačili vojnike u postrojbe bez potrebne procedure iz jednostavnog razloga što nismo imali državu, koju smo tek pokušavali izboriti.

Vojnici nisu prošli liječničke preglede niti sigurnosne provjere, a većina zapovjednika nije imala vojno obrazovanje. Mi smo ratovali i gradili sustav, govorio je tada general Obradović nakon što je Tužiteljstvo BiH protiv njega 2016. podignulo optužnicu, a sada je kazneni progon preuzela RH jer general ima dvojno državljanstvo (bosanskohercegovačko i hrvatsko).

(www.jabuka.tv/Foto: Denis Jerković/Cropix)


10 komentara

  • Koja ste vi bagra..i pravosudje i vi kao portal?!Trebali ste ne PODEBLJATI I ZACRNITI ove navode i sve sto navodi,da je on zlocinac,vec to napisati VEEELIKIM TISKANIM..ili ti ga STANPANIM SLOVIMA!Zato i jesmo narod bez morala i bez ista svojega..identiteta..vjere itd,kad sami se ukopavamo!Citajuci ovo muka mi je od vas kao portala!A gdje su to balije na svoga sto napisale..evo napr.Nasera Orica?On je za nnih heroj i tocka!A to sto je tisuce Srba POKLO s mudzahedinima??NIJEEEE I KOD NJIH IDE GLAVA ..ALI NIJE!A mi jedva docekamo da svoje optutimo i jos to i PODEBLJAMO!Sto bi bilo od nas da nije bilo “Kneza Domagoja”Balidzani bi nam u Jablanici sukali pite ..kuhali sarmu..isli bi mi u fitnes centre..jer ONI NISU PRAVILI ZLOCINE?Ma dajmo braco Hrvati..ma daj nase vodje..PROBUDIMO SE VEC JEDNOM I BRANIMO KRV NASIH BRANITELJA I CAST NASIH GENERALA!Dosta je vise balijskog klevetanja..ima li tko da lupi sakom i kaze DOSTA!Inace nas nece uopce biti na ovim prostorima..a to i jest cilj islama!SRAMOTA!

  • Nebi me čudilo da Hrvatska osudi naše dok njihove dokazane zločince pozivaju u Hrvatsko da nam drže nekakva predavanja.

  • Hrvatska je najjadnija država na svijetu. Ovo je sto posto zbog Mamića, hoće da se dodvore talibanima da izruče Mamića. Poznato je šta su sve radili da bi osudili Glavaša u montiranom procesu.

  • Svaka čast za komentar, a ti što si ovo stavio jabuko uopće srami se. Vjerovatno ti je 23 god i nemaš veze sa životom..

  • Što radi vlast u Hrvatskoj????? Za našu znamo kako i na kojim parametrima inzistirali. Tko vodi iz sjene politiku tko dopušta da se ovo radi u HR?? Plenković nisam siguran da imaš kontrolu nad državom. Generale naše optužuju. Primaju Cikotića u ZG ratni zločinac. On i njemu slični zatvarala Hrvate na stadion u Bugojnu. Ubijen naš general Šantić. Nitko ništa nitko ništa. Čović se pederski smijulji i priča neka insti tucije rade svoj posao. Kada reda radi treba da rekne par rečenica onda se javi kada je godišnjica itd sutradan sve u zaborav. Neki dan kada je bio ukop Bugojanaca u bosanski balijski novinama nisam vidio da pišu u vezi toga ni riječi portali. A naši prepišu iz Indexa portala i puste. Jadan smo mi narod. U Vukovaru pišu po kućama Srbija itd itd.

    • Ima IZDAJICA Plenković kontrolu nad ovim i svim drugim. On vjerojatno i potiče ove optužnice. Ništa taj BRISELSKI ŠTAKOR ne radi bez suglasnosti koalicijskog partnera ČETNIKA PUPAVCA.

  • Optužnicu podiže ORJUNAŠKO državno odvjetništvo u Splitu. Umjesto da podigne optužbe protiv Dudakovića, Hadžiahmetovića, Halilovića, Kovačevića koji su 1991 – 92. napadali Zadar, Benkovac, Ravne kotare zajedno s četničkim psetetom Ratkom Mladićem.

  • RH- ka se stavila na stranu onih koji su ubijali i progonili hrvate u BiH. Protiv Obradovica preuzeli optuznicu a Selmo Cikotic pocasni gost , govornik u RH na nekim ,, panelima,, i predavanjima. Pa jesu li ovi normalni, imaju li mozga imalo. Sefer Halilovic, Dudakovic, Serif Patkovic, Selmo, Mlaco itd. Da ne spominjemo politicka ubistva Santica, Leutara, policajaca hrvatske nacionalnosti u Travniku itd. Oni nase progone. Krivi smo sto nas ostalo u BiH manje od pola od popisa 1991 god. Sramite se dzukele udbaske. Plenkovic vise podilazi Pupovcu nego Mesic Bakiru i Komsicu. Zato i jeste sve ovako naopako. Samo nikoga ne zanimaju zlocini pocinjeni nad hrvatima u BiH. Mesic, Josipovic, Pusici, Nobilo, Plenkovic, Seks, Jandrokovic, Pupovac, sve ista bagra . Zato je Muselimovic pocasni gradanin Sarajeva i to na preporuku Safeta Orucevica. Pametnom dosta…

  • Ljudi moji pa to je politika kp hdz i čemu se onda čudite. Ja se čudim vama kako dajete svoj glas komunističkoj partiji hdz. Niti jedan dužnosnik kp hdz nije bez 10 godina staža u članstvu kpj/skj. Pa sam Dragan Čović ima 20 godina staža u toj partiji. Kada je ušao u kp hdz, kako i zašto, tu vam leži odgovor i na ova događanja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.