Pokrenuta inicijativa za otpis dugova svim zdravstvenim ustanovama u FBiH

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) pokrenula je inicijativu za otpis dugova svim zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH.

Na zadnjoj sjednici Skupštine HBŽ-a zastupnici su usvojili Zaključak kojim ovaj dom pokreće inicijativu da Vlada i Parlament Federacije BiH utvrde i donesu zakon o otpisu dugova svim zdravstvenim ustanovama na području ove županije i FBiH za neizmirene, a dospjele obaveze za poreze i doprinose.

Kao razlog donošenja ovog zaključka, navodi se da su zdravstvene ustanove HBŽ-a, čiji je osnivač uprava ova Skupština, u vrlo teškom financijskom položaju zbog nagomilanih dugovanja iz prethodnih godina.

Prema procjenama, taj dug se kreće oko 21 milijun KM za sve zdravstvene ustanove na području županije, a Skupština HBŽ kao osnivač ima zakonsku obavezu omogućiti zdravstvenim ustanovama normalno obavljanje njihovih djelatnosti.

Kako javne zdravstvene ustanove zbog financijskih poteškoća nisu izmirili svoje obaveze po osnovi poreza i doprinosa, prije mjesec dana uslijedio je postupak prisilne naplate od strane Porezne uprave FBiH kao i blokada računa Domova zdravlja Tomislavgrad i Drvar.

Budući je Skupština HBŽ osnivač tih zdravstvenih ustanova, u usvojenom Zaključku navodi se da solidarno i neograničeno odgovaraju za dugove istih, pa se time dug svih zdravstvenih ustanova smatra i dugom Skupštine.

S ciljem pomaganja i ublažavanja postojeće financijske situacije, Skupština HBŽ je odlučila da ovim zaključkom pošalje inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH da utvrde i donesu zakon o otpisu dugova svim zdravstvenim ustanovama na području cijele Federacije BiH.

(Fena)

6 komentara

  • Prvo pokradu,pa onda otpisuju dugove i sve opet preko leđa sirotinje.Svaka čast lopine dao Bog da Vam bude kako ste zaslužili a od nas šta bude…

  • OD VAS NE IZNENAĐUJU NIKAKVI PRIJEDLOZI KAKO TO NIJE NITKO ODGOVORAN ZA DUGOVE PA ZAŠTOI NAMA GRAĐANIMA ONDA NE OTPIŠETE DUGOVE MORALISTI I DOMOLJUBI

    • Tako je 555, ja kad pogrešno parkiram da ne platim u roku još bi platio dodatnih 20KM, a ovima se otpiše, netko je napravio dug, stavio lovu u džep i sad “ujo vuk šušu”. Ma mrš u 3pm

  • Ovdje bi trebalo pokrenuti inicijativu za povrat sve nenormalno velike imovine nakon 1990-ih. Dakle ne odnosi se na auta stara 10 i više godina i obične kuće za koje je realno da netko kroz radni i životni vijek može napraviti ili stančić kupiti, ali da netko može imati milijunski vozni park, vile, stanove na više lokacija, a da pri tom nema jasne dokaze o podrijetlu, ma molim vas lijepo, ODAKLE???

Komentiraj: