Pokrenuta inicijativa o ustavnosti gradonačelnika Mostara

Građani Mostara danas su taoci nelegitimne vlasti koju obavlja predsjednik županijskoga odbora HDZ-a, bez ikakvoga izbornoga legitimiteta, tvrde u Predsjedništvu Udruge građana “Mostarski krug“.

Iz “Mostarskoga kruga” traže od predstavnika državotvornih stranaka u Parlamentu Bosne i Hercegovine da podnesu Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti pozicije gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića. Iz istoga razloga u SDP-u BiH podnijeli su zahtjev CIK-u i OHR-u da im dostave sve administrativne akte vezane za Bešlićev pravni status na mjestu gradonačelnika.

Nakon što je gradonačelnik Mostara 2008. godine izabran od strane tadašnjega Gradskoga vijeća, koje nije moglo nastaviti s radom, te koje je raspušteno zbog isteka mandata, samim tim prestao je legitimitet gradonačelnika Bešlića kojega je to Vijeće izabralo, tvrde u Mostarskom krugu, piše N1.

“Očito je da je Mostar već dugo u jednom stanju izvaninstitucionalnoga upravljanja, što je kod brojnih pravnih eksperata definitivno utvrđeno i mi smo odlučili kao Udruga Mostarski krug pokrenuti inicijativu da se razmotri ta situacija na najmjerodavnijim mjestima, odnosno na Ustavnom sudu”, kaže Ahmed Džubur iz Udruge građana “Mostarski krug”.

Smatraju da postoje svi elementi da Ustavni sud BiH današnju poziciju gradonačelnika Mostara ocijeni neustavnom, što bi trebalo ubrzati izmjene Izbornoga zakona. S tim u vezi, i u SDP-u propituju legitimitet gradonačelnika, stoga su od OHR-a i CIK-a zatražili sve administrativne akte vezane za njegov pravni status od trenutka prestanka mandata posljednjega saziva Gradskoga vijeća Mostara do danas.

“Mi danas znamo da je Ljubo Bešlić u tehničkom mandatu, a znamo i da tehnički mandat predviđa donošenje samo nužnih odluka, a nikako preuzimanje ovlasti predstavničkoga organa”, navodi Edin Zagorčić, predsjednik GO SDP.

Pozicija gradonačelnika ovoga grada godinama je neustavna i nezakonita te nije bilo nikakve osnove da se Bešliću produži mandat, poručuju stručnjaci za ustavno pravo.

“To se u teoriji prava kaže da se radi o uzurpatorskoj vlasti, to je kad jedna osoba nema ama baš nikakvoga ovlaštenja , a donosi u ime države određene akte. Njegova pozicija poslije isteka mandata je, isto kao i pozicija bivšega Gradskoga vijeća, neustavna”, kaže Nurko Pobrić, stručnjak za ustavno pravo.

S druge strane, Bešlić tvrdi da nije sam sebe postavio na mjesto gradonačenika, nego da je dva puta izabran te da nema kome predati dužnost.

“Dobio sam od Izbornoga povjerenstva službeno papir kojim se kaže da moram obnašati dužnost dok nekome ne mognem predati dužnost. Mogu predati dužnost novoizabranom gradonačelniku”, navodi Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Pojedini građani Mostara, iscrpljeni višedesetljetnom krizom kako političkom tako i ekonomskom, kažu da im je postalo svejedno tko je na vlasti.

Što građani Mostara kažu?

“Jedno vrijeme mi je bilo bitno i važno, međutim očigledno da ovdje nikakvoga rješenja nema, i tko ima rješenje toga uklone na vrijeme. I više mi nije bitno ništa”.

“Unazadio je Mostar, ovo što se događa, ovo je neizdrživo, nešto se treba pokrenuti, neka lijeva stranka koja bi dala građansku opciju, da Mostar bude grad kulture, grad umjetnosti, pismenosti, kao što je nekad bilo”.

S obzirom da nema Gradskoga vijeća, proračun Mostara praktično sami donose gradonačelnik, koji je ujedno predsjednik ŽO HDZ i načelnik financija iz SDA, stoga su mnogi građani mišljenja da je upravo to razlog zbog kojega vladajuće stranke nemaju interesa da se izbori u ovom gradu održe.

I dok građani gotovo čitavo desetljeće nisu u mogućnosti birati ni odlučivati o vodstvu, vladajuće strukture sve češće pozivaju međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u rješavanje ovoga dugogodišnjega problema.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.