Pojeftinjenje lijekova tek od lipnja

Do pada veleprodajnih cijena lijekova u BiH, kako je predviđeno Pravilnikom o načinu kontrole lijekova u BiH, trebalo bi doći tek početkom svibnja, dok se pojeftinjenje medikamenata u ljekarnama ne može očekivati prije lipnja.

Ovaj dugoočekivani pravilnik objavljen je jučer u “Službenom glasniku BiH” i stupa na snagu za sedam dana. On je osnova za pojeftinjenje lijekova koje pacijenti dobivaju na recept i onih lijekova koje fondovi zdravstva nabavljaju putem javnih nabavki, poput citostatika.

Time će na tržištu lijekova, koje je godišnje teško 520 milijuna maraka, biti ušteđeno oko 50 milijuna KM. Prvoga ponedjeljka u ožujku Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH provest će godišnji proračun cijena lijekova. Od tada sva pravna lica imaju rok od 60 dana da odrede veleprodajne cijene u skladu s odredbama ovoga pravilnika i da o tome obavijeste Agenciju.

Poslije nižih veleprodajnih cijena medikamenata, uz primjenu ovoga pravilnika stižu, kako objašnjavaju u Agenciji, i niže maloprodajne cijene, odnosno u ljekarnama. Krajnje cijene lijekova ovisit će od entitetskih propisa.

Za ovaj posao, kako saznaju Nezavisne novine, bit će potreban mjesec dana.

”Poduzet ćemo sve neophodne aktivnosti predviđene propisima da bismo izvršili proračun veleprodajnih cijena lijekova u BiH za 2017. godinu”, rekla je načelnica Sektora za klinička ispitivanja u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH Tatjana Ponorac. Prema njezinim riječima, svi nositelji dozvola za stavljanje lijekova u promet u BiH trebaju Agenciji dostaviti veleprodajne cijene izračunate prema odredbama pravilnika.

Potom će, kako kaže, Agencija na internet stranici objaviti maksimalne veleprodajne cijene lijekova.

”Sve pravne osobe koje se bave prometom lijekova na veliko nakon objave toga proračuna neće smjeti prometovati lijekovima s veleprodajnim cijenama koje su iznad objavljenih na internet stranici”, istaknula je Ponorac.

U Fondu zdravstvenoga osiguranja RS kažu da će poštovati odredbe ovoga pravilnika.
”Kroz buduće javne nabavke regulirat ćemo maksimalne cijene pojedinih lijekova, a samim tim i procijenjene vrijednosti, a koji se nabavljaju po važećim listama”, rekli su u Fondu.

Lijekovi koji se nalaze u slobodnoj prodaji nisu obuhvaćeni ovim pravilnikom. Nadzor i kazne Vijeće ministara BiH će na prijedlog direktora Agencije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova u BiH imenovati organ koji će obaviti nadzor nad njegovom primjenom. Novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 KM po dozvoli za lijek bit će kažnjene sve pravne osobe koja postupe suprotno odredbama pravilnika. Ista visina kazni je za sve one koji ne budu odredili i dostavili veleprodajne cijene lijekova u skladu sa pravilnikom, kao i one koji budu prodavali lijekove po cijenama koje su utvrđene suprotno odredbama.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ma ja ,komu se zuri !?Neka polako,bitno da poskupljuje sve po redu,,a za pojeftinjenje,nema zurbe,dok prodju gripe,viroze,,,sta ce jadni ljekarnici,moraju se zacevrtat,,,

Komentiraj: