Pojedincima će blagdani biti dosta skromni

Isti iznos novca kao i prošle godine mogli bi za predstojeće blagdane potrošiti građani Bosne i Hercegovine, posebno zbog toga što svi uvijek težimo da ih proslavimo na dostojanstven i svečan način.

Akcijske cijene već su istaknute na gotovo svakom izlogu. No, ako se ne budete kontrolirali i pametno kupovali, blagdanska kupnja mogla bi vas skupo stajati.

Potrošnja za blagdane

U susjednoj nam Hrvatskoj jučer je objavljena procjena koliko će njezini građani potrošiti za ovogodišnje božićne i novogodišnje blagdane.

Tako je istraživanje Hrvatske gospodarske komore (HGK) pokazalo da će Hrvati za blagdane potrošiti oko 11 milijardi kuna ili oko 3 milijarde maraka, što je na razini prošlogodišnje potrošnje. Procjena o potrošnji za BiH još nema. Ipak, Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača

Klub potrošača Tuzlanske županije, kaže da kod nas potrošnja ne može biti ni približna kolika je u Hrvatskoj, bez obzira na to što imamo približno isti broj stanovnika. Ona napominje da kod nas više od 70 posto bh. građana živi na egzistencijalnom minimumu i da je teško planirati koliko će se potrošiti za blagdane.

– Ipak, koliko god živimo siromašno, naš je temperament takav da uvijek gledamo obilježimo blagdane. Vjerujem da će se svi potruditi proslaviti ih u okruženju svoga doma i na najbolji mogući način, kaže naša sugovornica. Bulić ističe da će se, zbog kupovanja darova i pripremanja bogatijeg ručka nego inače, zasigurno dodatno potrošiti.

– Ako se računa da će, primjerice, milijun obitelji u prosjeku potrošiti oko 50 do 100 maraka za blagdane, onda je riječ o znatno velikom iznosu, poručuje Bulić. Smatra da će biti dosta onih koji će se istrošiti za blagdane i neće imati dovoljno za preživjeti mjesec siječanj. Pojedini će, dodaje, čekati proljetna sniženja da kupe odjeću, ali za sljedeću sezonu. S druge strane, neki su sačuvali zalihe novca ili su, pak, zimnicu ranije pripremili. Dok će pojedinci Novu godinu dočekati izvan zemlje i sebi su priuštili putovanje, čemu ide i u prilog popunjeni aranžmani u putničkim agencijama, drugi će otpratiti staru godinu manje glamurozno.

– Kako god, naši će građani Novu godinu dočekati dosta skromno, rekla je Bulić koja savjetuje na racionalnu i planiranu potrošnju.

Trošiti na domaće

U HGK-u savjetuju da se što veći dio novca utroši na proizvode domaće industrije te ističu kako su uslijed aktualne gospodarske situacije hrvatski kupci zadnjih godina postali racionalniji, odnosno da njihova blagdanska košarica uglavnom sadrži praktične, nužne darove za svakodnevnu potrošnju. Podaci HGK pokazuju da glavnina novca uoči božićnih blagdana odlazi na hranu i pića, dječje igračke, kozmetiku, obuću i odjeću, knjige, i slično, prenosi Hina.

Na konferenciji za novinare u Zagrebi istaknuto je i da prosječni potrošači Europske unije ponašaju ipak luksuznije od hrvatskih, kupujući darove kao što su nakit, putovanja, boravci u hotelima ili razni kulturni i rekreacijski sadržaji, na koje Hrvati troše i upola manje novca. U takvim uvjetima, iz HGK pozivaju trgovce da na svoje police, a potrošače da u svoje košarice, na blagdanske stolove i pod božićna drvca uvrste što više domaćih proizvoda, ne samo kako bi njihovom pojačanom potrošnjom ojačali hrvatsku industriju, a posljedično i potaknuli gospodarski rast, već i stoga što na taj način neizravno pomažu očuvanju radnih mjesta u industriji.

HGK blagdansku potrošnju, odnosno potrošnju tijekom prosinca, prati od 2001. godine, kada je ona iznosila otprilike 5 milijardi kuna i od tada je konstantno rasla do 12,5 milijardi kuna “zlatne” 2008. godine, prenijela je agencija Hina. S početkom krize 2009. potrošnja u prosincu naglo pada na 10 milijardi kuna te se potom lagano oporavlja i od 2011. stagnira na razini od 11 milijardi kuna.

Najudarniji dani prosinačke kupnje, podsjećaju iz HGK, i ove će godine biti tijekom vikenda uoči samog Božića, odnosno u razdoblju od 19. do 24. prosinca.

(Dnevni list)2 komentara

  • svima onima ,koji nizu HDZ uhljebi,naravno blagdani ce biti skromni.Tj. svi mi koji prezivljavamo od svog postenog rada nemamo bas mogucnosti za razbacivanjem.Al oni HDZ dupelisci itekako ce se razbacivati naravno i ovaj put s tuđih leđa.Nek im zivi vječno pljačka i otimačina.Sretan Božić za sve one skromne jer oni znaju sto je pravi smisao Božića

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.