Pojavio se niotkud, a danas ga uspoređuju s Elonom Muskom: BBC se raspisao o Hrvatu koji se nije htio odreći svoga sna – Jabuka.tv

Pojavio se niotkud, a danas ga uspoređuju s Elonom Muskom: BBC se raspisao o Hrvatu koji se nije htio odreći svoga sna

On nije klasičan direktor neke automobilske kompanije, već daje dojam osobe kojoj je mjesto među mladim šefovima startup kompanija Silicijske doline. Tome ide u prilog što je svoj biznis, kao i brojni startupovi koji su kasnije postali kompanije teške stotine milijardi dolara, također pokrenuo iz garaže.

Tako su na BBC-u opisali Matu Rimca, kojeg su britanskoj javnosti predstavili kao “proizvođača hiperautomobila koji se nije htio odreći svoga sna” te su, naravno, podsjetili da ga se često uspoređuje s Elonom Muskom.

Hrvatski mediji o Mati Rimcu pišu već godinama te nam su nam njegovi počeci s prerađenim zelenim BMW-om dobro poznati, a o toj strasti za automobilima i želji da jednom sam počne s razvojem vlastitih automobila, koliko god da se to činilo nemoguće iz jedne Hrvatske, razgovarao je i s novinarom BBC-a.

Opisao je kako njegova ideja o proizvodnji vlastitog automobila na zagrebačkom sveučilištu nije naišla na pozitivan odjek te su mu rekli da to u Hrvatskoj nije moguće pa mu je najbolje da što prije odustane od toga. Srećom, nije ih poslušao i nastavio je slijediti svoju strast.

Iako je Rimac najpoznatiji po svojim jurilicama Concept_One i C_Two, u tekstu se naglašava kako je to samo dio poslovnog modela kompanije iz Svete Nedelje.

Mate Rimac na vrijeme je shvatio kako ljudi ne žele ulagati u hiperautomobile, već u isplativi i skalabilni poslovni model, a u slučaju Rimac Automobila to su tehnološka rješenja i stručnost koju danas koriste i drugi proizvođači električnih automobila. Zahvaljujući tome kompanija je uspjela privući izvor financiranja i osigurati rast, a upravo investicije u kompaniju najbolje govore o uspjehu koji je dosad postignut, kao i o velikom potencijalu Rimac Automobila.

Rimac ima veliku šansu

Nakon investicije 2018., Porsche je postao 10-postotni vlasnik kompanije, taj je udio naknadno povećan na 15,5 posto, a godinu poslije Hyundai i Kia u kompaniju su uložili 80 milijuna eura. Zamjenik predsjednika i financijski direktor Porschea Lutz Meschke iznimno je zadovoljan investicijom u Rimac Automobile jer, osim vrhunske tehnologije koja se razvija u Svetoj Nedelji, kaže kako se vrijednost kompanije od ulaganja višestruko povećala.

Same pohvale za Rimca imaju i analitičari automobilskog tržišta s kojima su razgovarali novinari BBC-aMatthias Schmidt smatra kako je trenutačna situacija na tržištu, a to je da benzinci i dizelaši plešu svoj posljednji tango, dok se automobilske kompanije okreću električnim automobilima, predstavlja veliku priliku za Rimac Automobile. Kaže kako su automobilske kompanije prisiljene na elektrifikaciju, no brojne manje i srednje tvrtke nemaju sredstava same krenuti u razvoj vlastitih električnih automobila pa se moraju okrenuti partnerima i kupovini tehnologije, prenosi Zimo.

Još veće pohvale za tvrtku iz Svete Nedelje stižu od profesora Davida Baileyja koji na Sveučilištu u Birminghamu predaje industrijske strategije. On kaže kako se na Matu Rimca gleda kao na “pravog disruptora”, dakle osobu koja bi mogla u potpunosti promijeniti tržište:

Njegova je kompanija došla niotkuda, njihovi su proizvodi zaista uzbudljivi i razvili su brend oko hiperautomobila.

Kaže kako se danas tehnologija razvija zaista brzo te da bi u njoj Rimac mogao imati veliku ulogu.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.