Pojačan inspekcijski nadzor: Naplaćeno preko milijun KM kazni

U nastavku pojačanog inspekcijskog nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine, u razdoblju od 29. svibnja do 21. lipnja izvršeno je 1.127 inspekcijskih nadzora i 22 kontrolnih te je sačinjeno 1.127 zapisnika, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su izdali 852 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 1.029.972,00 KM. Naplaćeno je 290.547,00 KM po naknadama za vode, šume, ceste i zrak. Izrečeno je 115 upravnih mjera i 31 mjera privremene zabrane rada.

Od 335 gospodarskih subjekata kontroliranih u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, tri nemaju fiskalni uređaj, 57 nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge. Od 621 kontroliranih radnika, 48 je zatečeno da radi “na crno”.

Naglasak pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a nadziru se oblasti trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše u zajedničkim multidisciplinarnim timovima u suradnji s kantonalnim tržišnim inspektorima rada.

Od početka pojačanih inspekcijskih nadzora, od 20. ožujka do 21. lipnja je izvršeno 4.506 inspekcijskih nadzora i 107 kontrolnih te je sačinjeno 4.506 zapisnika. Sačinjena su 2.894 prekršajna naloga “teška” ukupno 3.685.354,00 KM, naplaćeno je 624.944,94 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak te su izrečene 461 upravna mjera i 104 mjere privremene zabrane rada.

Od 1.240 gospodarskih subjekata kontroliranih u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatirano je da sedam nema fiskalni uređaj, 212 nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge. Od 3.907 kontroliranih radnika, 242 su zatečena “na crno”.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ponovno poziva sve gospodarske subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju njihovo poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja. Pojačane inspekcijske aktivnosti bit će nastavljene u kontinuitetu.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Evo ja kažeem da si ti iznad s komentarom glupa i nepismena lopina i običan tokmak.A što ti misliš što bi bilo s učiteljima,profesorima,doktorima.zdravstvom,umirovljenicima da se ne plaća porez.Ali divljaku kao što si ti to ništa ne govori.Jadan si ali kad te zaboli,kad ti žena treba rodit ili dite pođe u školu inda si ti jedan od onih koji će i na njih sasut drvlje i kamenje.Nego jado jedan ušuti jer komentar ti je glup di bola.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.