Pogledajte što je 1938. pisalo u putovnici hrvatskog iseljenika

Početkom prošlog stoljeća veliki val iseljavanja zahvatio je cijelu Europu.

U većini mjesta Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka nije bilo obitelji koju barem jedan član nije napustio, a da ne spominjemo zajednice iz kojih su čak svi mlađi članovi otišli ususret boljem životu.

Takva je sudbina obilježila značajan dio hrvatskih područja pa tako i Krk te otoke cresko-lošinjskog arhipelaga. Uglavnom se odlazilo u New York gdje su se otočani najviše zadržavali. Većina ih je bila sklona moru i nalazila poslove na brodovima, u obalnoj plovidbi, luci ili građevinarstvu.

U putovnici Petra Milovčića napisani su i korisni savjeti za iseljenike, navodi Matica hrvatska, a prenosi Večernji list.

Foto: Matica hrvatska

Kad polaziš u svijet, ne prodavaj svojih nekretnina. Može Ti danas-sutra trebati… U novoj zemlji budi radin i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj. Ne primaj posao koji Te ponižava i ne radi za manju plaću od tamošnjih ostalih radnika pa će Te poštovati i tražiti radnici, i poslodavci… Budi pošten i ponosi se da si sin naroda slavnoga koji ima dostojno mjesto u svijetu.

Poštuj tuđe, a svojim se diči. Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj materinski i sa svojom djecom razgovaraj samo na materinskom jeziku bez obzira na to jesu li rođena u starom kraju ili novoj zemlji. Ako je u Tvom mjestu škola ili crkva, šalji djecu u tu školu i crkvu, a ako ih nema, sam uči svoju djecu jeziku i dobrim običajima svoga kraja, stoji u savjetima.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.