Pogledajte snimku s ročišta Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Tijekom sinoćnjeg ročišta osumnjičenima u aferi “Respiratori” koje je održano u Sudu BiH iznesena su opširna izlaganja Tužilaštva i obrane u ovom predmetu, a Sud je medijima ustupio 10-minutnu snimku.

Osumnjičeni, premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a i vlasnik Sreberene maline, su prema navodima Tužilaštva BiH iskoristili izvanrednu situaciju uzrokovanu pandemijom da pripreme plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

U ovom sudskom procesu će sudjelovati veliki broj svjedoka, među njima će biti službenici i funkcioneri Vlade FBiH, FUCZ-a, Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kao i uposlenici kompanije Srebrena malina, piše Klix.ba.

Tužiteljstvo BiH će izdati naredbe za vještačenje mobilnih telefona s ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja komunikacije koju su osumnjičeni ostvarivali međusobno i s drugim licima. Osim telefona, doći će i do pretresa kompjuterskih sistema i elektronskih sadržaja koji su korišteni na kompjuterima i drugim uređajima iz ureda premijera Novalića, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, FUCZ-a, kompanije Srebrena malina, te pretres ličnih uređaja osumnjičenih.

Pored toga će biti izvršeno još jedno vještačenje tehničke ispravnosti nabavljenih respiratora, a Tužiteljstvo je navelo da je potrebno provesti cjelokupnu financijsku istragu.

Evo koje su mjere zabrane izrečene Novaliću, Solaku i Hodžiću

Osumnjičeni u aferi “Respiratori” napustili Sud Bosne i Hercegovine

Sud odbio prijedlog Tužiteljstva: Fadil Novalić na slobodi

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Ispada da su Bakir i SDA jaci i iznad tuzilastva BiH. Gdje mi onda zivimo…??Sva velika imena, lopovi ovako zavrse pred nasim sudovima. Imas novac, politicku moc, uticaj nitko ti nista u ovoj drzavi ne moze. Jer se kriminal uvukao u sve pore drustva a i institucije. Sada ovi pfogonitelji opet napadaju i krecu u progon tuziteljoce TDic. Pa gdje ovo ima u svijetu. U vrijeme istrage, podizanka optuznice za nevideni kriminal ova drskpst Bakira i jajka na tuziteljoci i tuzilastvo je katastrofa. Pa zar to ima u svijetu. Ovako nesto da se drsava i da MZ cuti. Pa gdje mo zivimo. ???

  • Ako nisu krivi zašto im ne bi platila odstetu. Da imamo pameti i mi Hrvati bi trazili odstetu od nasljednice Jugoslavije za ubijene u Blajburgu, Vukovaru. Skabrnji, Doljanima, itd. Najgore je kad u drzavi imate linč rulje, linč huskanja novinarskih lobija ptotiv bilo koga, linc nevladinih udruga koje nas teroriziraju vec trideset godina. Inače ne branim nikoga nego smo došli skoro do ponavljanja 45., kao sto je linč kardinala Puljica, ili bilo koga drugoga. Nekako imam osjecaj da bi neki ljudi sami optuživali, sudili i ubijali što je zlo za svaki sustav. Jesmo li se borili za demokraciju ili smo još razularena rulja koja najčešće o bilo kojem pravnom predmetu pojma nema ali bi odmah vjesali. Halooo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.