Širokobriješki avanturisti zabilježili prekrasne kadrove na zahtjevnoj planinarskoj ruti

Četiri planinara iz Širokog Brijega, pripadnici GSS-a, odradili su jednu zahtjevnu planinarsku rutu od 40 kilometara, a cijeli put zabilježili su na YouTube kanalu “krivismjer”.

Startali su iz Jablanice, točnije Dive Grabovice, doline koja se nalazi u istočnom masivu Čvrsnice, a cilj im je bio Omrčenica, selo koje se nalazi iza Malog Vrana u Tomislavgradu. Ono po čemu je ruta specifična je što su 3606m visinske razlike noseći nimalo laganu opremu prešli klasičnim planinarskim hodanjem u samo 16 sati, što rijetko tko u BiH može uspjeti.

Sa svoje polazne točke krenuli su na Nevaj, Plaski potok za koji tvrde kako je dosta zanimljiva staza, zatim serpentinama do sipara. Ističu kako je ta staza dosta zarasla s lošijim oznakama pa treba biti oprezan. Nastavili su preko ostataka kolibe Đure Pucara do kuće Plasa pa dalje ka Branisovcu do Velike Oštrovače. Nakon što su se popeli stigli su na Drinjaču, Hajdučka vrata dalje na jezero Crljenak i preko Prigona se digli na Veliki Vilinac. Put ih je odveo do raskrsnice ka Malom Vilincu gdje su skrenuli lijevo, priječili ka Piskavim docima i iznad njih skrenuli desno na Kenjčevo vrelo ka Orlovači i podno nje se spustili ka Badnjima.

Zatim su popriječili polje i centralnom stazom krenuli ka Velikom Vranu, te su na raskrsnici gdje se račvaju staze skrenuli lijevo na Bijelu Glavu, nastavivši na vrh Vran. Nakon njega su grebenom Vrana stigli do kote 2006 (od nje su, napominju, također lošije markacije do samog spusta ka Omrčenici gdje je dalje super) i preko Malog Vrana se konačno spustili u Omrčenicu.

U opisu videa također su objasnili što je najbolje jesti na ovakvim turama. Kako su napisali, “fora je da se na ovakvim turama svako malo treba nešto ubacivati, jer se tijelo enormno troši i ne treba dozvoliti da trpi, nego da stalno ima energije.” Širokobriješki avanturisti su opisali svaki dio ovog napornog, ali na kraju ispunjavajućeg izleta, jer snimljene fotografije pružaju doista prekrasne prizore.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Sve ok, sve super i sve pohvale, samo ne vidim ili se pitam, koji je glavni i konačni (duhovno-mentalni) smisao i cilj ovolikog fizičkog ekstremizma i sadizma ?

  • Ako pogledate ostala videa sve će vam biti jasno. Vjerujem da već ima isplanirano nešto još nevjerovatnije. Njemu je to jednostavno, čovjek se igra u pravom smislu ove riječi. Kapa do poda.

  • Ovisi kako gledaš nekome to možda i nije toliko teško a gledajući ovaj youtube kanal oni uvijek rade takve ture. U opisu stoji cilj je bio popeti visinu i snimiti dijelove kojih nema na videima od prije. Svaka cast!!

  • zavisi, tebi sadizam, njima nije, meni je recimo sadizam sidit u kaficu 2-3h, gledat tko ima novog Audija, pit jedno te isto pice i pricat kako smo najpametniji i sve znamo…

  • Cilj je odrzavanje kondicije da mogu tvoju ili neciju guzicu iscupat iz govana kad zagusti, kad ti nemoze pomoc nitko drugi osim ovakvih ljudi.
   Svaka cast momci

   • Tako je…svaka im čast…GSS-a čine posebni ljudi…svoje vrijeme i znanje troše pomažući nepoznatim ljudima rizikujući često i vlastiti život.Neki se u komentarima čude i nazivaju ovu vježbu sadizmom, pa zato nam i jest sve naopako,ovakvima ljudima se trebamo diviti!

 • Zadovoljstvo, nešto dobro doživjeti i u prirodi uživati . Svima nama pokazati to je veliki poklon nama koji bi to isto volili vidjet i doživjeit , ali nismo u mogućnosti iz bilo kakvih razloga . Zato vam od srca hvala na prelijepim slikama i videima

 • Bravo ekipa, samo nisam skontao kako ste se popeli na plasu , piše da ste išli iz Grabovice, onda ste morali kroz onu zaraslu stazu ..jesam li u pravu, hvala

 • Lijepa priča, ali ne razumijem odkud 3606 metara visinske razlike?!?? Pa nisu momci hodali po Himalaji, nego po Čvrsnici i Vranu.Da ova “visinska” razlika nije “duljinska”?
  Ja visinskurazliku shvaćam ovako: Najniža nadmorska visina polaska s polazne točke i najviša nadmorka visina na cilju………….

 • Trinača, Crvenjak i Pregon su nazivi u mapama stoljecima.
  Ovakve poduhvati su nepotrebni i nemoze me niko ubijediti da su uzivali. Sve je vise trkača po planinama i vise posla za gss koji radi dobrovoljno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.