Pogledajte koliko tko zarađuje u BiH

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su i najmanje plaćeni, a više od polovice zaposlenih nezadovoljno je svojim primanjima u odnosu na radne zadatke.

Prema podacima servisa Plata.ba, najbolje plaćena pozicija u BiH je generalni direktor čija prosječna mjesečna plaća iznosi 4 570 maraka, zatim country manager (4 244 BAM), IT arhitekt (3 559 BAM), lizing direktor (3 549 BAM), IT direktor (3 536 BAM), direktor prodaje (3 462 BAM), lead developer (3 424 BAM), direktor sektora bankarstvo (3 231 BAM), izvršni direktor (3 062 BAM), marketing direktor (3 053 BAM), financijski menadžer (3 025 BAM).

Uz menadžere i zaposlenike u IT sektoru, među prvih dvadeset najplaćenijih su i odvjetnici koji prosječno mjesečno zarađuju 2 695 maraka.

S druge strane, najmanje zarađuju čistači čija prosječna mjesečna zarada iznosi 709 maraka, slijede šivači (724 BAM), portiri (733 BAM), njegovatelji starijih osoba (736 BAM) rezači tkanine (745 BAM), krojači (758 BAM), radnici pogrebne službe (785 BAM).

Ovo su najplaćeniji direktori na svijetu

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je provedeno unutar Alma Career, vodeće grupacije na tržištu usluga zapošljavanja u 12 zemalja istočne i centralne Europe, a koje je obuhvatilo i BiH, u odnosu na prosjek, radnici u BiH češće se osjećaju podcijenjenima od strane poslodavaca. Čak 55 posto zaposlenih u našoj zemlji tvrdi kako im je plaća preniska, uzimajući u obzir radne zadatke, dok otprilike 27 posto radnika trenutnu plaću ocjenjuje adekvatnom, odnosno razumnom.

Prema podacima portala MojPosao.ba i na osnovu razmjene informacija s poslodavcima, najviše radnika nedostaje na području sjeverne Bosne kao i na području Hercegovine.

Osim deficita konkretno radnika u određenim zanimanjima i imajući u obzir da je sve manje ekonomsko aktivno-sposobnog stanovništva, do radnika se teže dolazi u ovim regijama jer imajući u vidu geografsku poziciju, isti se lakše odlučuju na odlazak u inozemstvo da rade zbog bolje plaćenih poslova i radnih uvjeta, rekli su Feni iz portala MojPosao.ba.

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike i dalje su najzastupljenije Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora, te Kuvajt.

U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini, dodaju iz spomenutog portala.

Istovremeno, žene su i dalje manje plaćene od svojih muških kolega. Prema podacima koji su dostupni na platformi Plata.ba (za proteklih godinu dana), žene u BiH zarađuju 14,8 posto manje od muškaraca.

Podsjećamo, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Bosni i Hercegovini u srpnju ove godine iznosila je 1.262 marke, dok je sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za kolovoz ove godine 3.322,90 KM.

Zanimljive statistike o radnoj snazi u BiH

(Fena | Foto: Freepik)

11 komentara

  • Da bi ovi imali 5 tisuća mora netko imati 500KM, zato udri po majslabijoj karici. Sramota, kakva je plaća i mirovina ispod 1 000 to je prosjački štap

  • Nije problem u plaći, treba biti velika onome tko radi ali je problem u krađi. Krade se nenormalno i legalno samo trebaš biti u hdz-u.

  • Ovo su legalne zarade i od njih ako imaš obitelj ne možeš kupiti stan u planini, stan na moru, stan u Zagrebu i dva super luksuzna auta. U nas najviše zarađuju šverceri, mafija i političari.

  • Vlasnik sam i direktor firme imam 30 radnika prosječna plaća 1800 km svi prijavljeni na puni iznos.Meni kao direktoru minimalac 600 km i dividenda godisnje 100.000 km. Nabijem vašu penziju na neku stvar nisam lud da državi dam 40.000 km doprinosa da bi imao 300 km veću penziju

    • 18;05,
      Da bi dobio mirovinu sa 65 godina moraš 40 godina minimalno uplatiti 150 000 KM za 40 godina ili za 15 godina rađe uplatiti 60 000 KM da bi dobio minimalnu mirovinu.

  • Moja je plata u skb mostar kao tehničar 2ooo km još uslikam koji magnet poslije radnog vremena i ja sam zadovoljan

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.