Pogledajte koliko će nezaposlenih po županijama dobiti jednokratnu pomoć

Federalno ministarstvo financija uputilo je naloge prema bankama za isplatu jednokratnih novčanih naknada nezaposlenim osobama u FiH, te će sredstva tijekom dana biti na računima županijskih službi za zapošljavanje, potvrđeno je iz tog federalnog ministarstva.

Uplata je izvršena je iz Proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, a u skladu s Uredbom Vlade Federacije BiH o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, kojom je utvrđeno da jednokratna pomoć od po 100 KM bude isplaćena za nezaposlene osobe u FBiH.

Federalna vlada na posljednjoj sjednici je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a na osnovu podataka o korisnicima naknada iz dostavljenih zahtjeva nadležnih županijskih službi za zapošljavanje, donijela Odluku o utvrđivanju konačnog iznosa sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade od ukupno 18.724.700 KM.

Naime, prema dostavljenim podacima svih deset županijskih službi za zapošljavanje, pravo na isplatu ove naknade ostvaruje 187.247 nezaposlenih osoba u Federaciji BiH.

Iz Tuzlanske županije dostavljeni su podaci o 43.405 korisnika, slijede Županija Sarajevo sa 38.432, Zeničko-dobojska sa 33.314, Hercegovačko-neretvanska sa 21.734, te Srednjobosanska sa 18.430 i Unsko-sanska sa 16.800 korisnika.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj je 6.696 nezaposlenih za koje je nadležna županijska služba utvrdila da ostvaruju pravo na ovu naknadu, dok je u Hercebosanskoj županiji taj broj 4.070, u Bosansko-podrinjskoj 2.190, te u Posavskoj županiji 2.176 osoba.

Podsjetimo, Uredbom Vlade Federacije BiH o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena predviđeno je da županijske službe za zapošljavanje najkasnije do 20. prosinca 2022. godine isplate jednokratnu novčanu naknadu na transakcijske račune korisnika, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću.

(wwww.jabuka.tv)

33 komentara

  • Ma koji nezaposleni. Ko zeli da radi posla ima na sve strane. A drugo je sto 80% nezaposlenih radi na crno a na birou su samo zbog zdravstvenog osiguranja. Takvih je najvise. I vi sada ljudima koji zaradjuju na crno hiljade KM dajete jos 100. Pa to je najveca budalastina ove vlade

 • Zar je trebalo da otvaraju transakcijski račun u privatnim bankama za jednokratnu pomoć od 100 maraka a napravili su troška za otvaranje i šta im ostaje, a zar nije moglo više da bude ili bar 300maraka jer od početka korone nisu ništa dobili.

  • Npr. u Njemačkoj ako ostaneš bez posla maksimalno 24 mjeseca primaš 60 % od visine plaće od čega se odbija osiguranje,a nakon toga je socijala od 350-450 €

   • Da ali se u njemackoj na isplatu normalno place sve doprinose a kod nas je cisto, aj nemoj tu njemacku iz koje svi odlaze spominjat, dosadan si.

   • U njemačkoj od 500eura dok platiš stan režije i doprinose ostane ti ravno nula ova nije dovojlno ali bolje nego u njemačkoj.

 • Županijo pomozite i vi malo nezaposlenim i umirovljenicima .Vjerovatno postoje neke zalihe novca da usrecite bar malo svoje źupljane za blagdane.

 • Od 9 mijeseca non stpp pisu o tih 100km koda daju svaki dan po 100 ,jad i tuga i sve guraju da dadnu pred Bozic da ispadnu fini jadno da nemore jadnije….

 • To nema nigdje u svijetu…zaposlenima 1080 (i neka), a nezaposlenima 100! Nema veze, mi svakako nismo navikli jest’.

  • Stvarno nije posteno….
   Ja radim i nemam nista protiv da dobijem pomoc, sve je poskupjelo, ali nezaposlenima treba vise, a ne 100 maraka… Zalosno

 • Meni je nejasno zašto si nezaposlen. Posla trenutno ima, svako malo izlazi neki oglas gdje se traži radnik. Ako se ne možeš nigdje pronaći onda si lijenčina

 • Za Siroki ::: osobno sam trazila da radim ali ako nemas veze a imas preko 50 godina kazu stara si a nisu svjesni da su te zene prednos u radu nece se udavat niti dicu radat a iskustva imaju ako mislite za bolet nebira bio star ili mlad …..

  • ma ne radi se o tome da si stara, nego imaš stav, imaš znanje, iskustvo i ne daš se zajebavat, ova balavurdija niti šta zna niti ih šta briga, samo su nabroj ALIIIIIII niti traže veću plaću niti se šta bune…vjeruj mi radim u firmi di samo takvi od 2015 dolaze i to samo oni (dakle 18-20-to godišnjaci) ni jedan nema pojma ni o čemu niti ga šta zanima…al je poslušan i ne buni se i sve se na to svodi (mama i tata plaćaju račune šta ga briga tauzenka za troškova i dobar, nije kući)…

 • Tako je meni je tako upravo bilo ostala bez posla u ratu poslje neprijvljena radila jer nisam mogla drukčije jer bi gazde osiromašili kad je došlo vrijeme da moraju prijavit onda kući ima mlađih

  • Bas tako poznajem takve koji su na birou i niko nije dobio, ako svi penzioneri, roditelji s troje djece itd. svi dobivaju zasto kod nezaposlenih to nije slucaj?

 • Bravo. Danas nece da radi samo lijencina. Posla ima. Al je najgore sto njih 80% radi na crno i ima velika primanja. A na birou su samo zbog zdravstvenog osiguranja. Oni nisu nezapisleni. Oni nece da rade legalno. Na crno zaradjuju puno vise. I jos im ova nasa gluoa debilna vlada daje jis 100 KM. A penzionerima nista. Lnudi zive od 450 KM. I niko ne radi na crno. Stvarno fuj

 • Ma koji nezaposleni. Ko zeli da radi posla ima na sve strane. A drugo je sto 80% nezaposlenih radi na crno a na birou su samo zbog zdravstvenog osiguranja. Takvih je najvise. I vi sada ljudima koji zaradjuju na crno hiljade KM dajete jos 100. Pa to je najveca budalastina ove vlade

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.