Pogledajte kojih mjera će se morati pridržavati gosti i osoblje kafića i restorana

Nakon što je Federalni stožer donio zapovijed kojom se već od utorka, 12. svibnja, dozvoljava pružanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru odnosno isključivo u baštama i na terasama, vrijedi podsjetiti na preporuke za rad ugostiteljskih objekata koje je ranije izdao Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Kako je navedeno, preporučuje se organizacija rada u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremensko razdoblje u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

Ugostiteljskim objektima se nalaže da osiguraju da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na sve u vidljiva mjesta.

ZZJ FBiH za sada preporučuje upotrebu samo vanjskih prostora za sjedenje, kao što su bašte, terase, otvoreni paviljoni i sl. Vanjski prostori mogu biti natkriveni, piše Klix.

Ovo su još neke od preporuke Zavoda za javno zdravstvo:

 • Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ruba do ruba stola. Mora se osigurati da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje jedan metar u skladu s tim ograničiti broj stolica za stolovima u ovisnosti od veličine stola.
 • Ukoliko se ne može osigurati udaljenost od dva metra između stolova, udaljenost može biti manja, ali u tom prostoru ne može biti postavljena stolica.
 • Ne dozvoliti stajanje za šankovima.
 • Preporučuje se da svo osoblje mora nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.
 • Preporučuje se da gosti moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak u WC, plaćanje, preuzimanje narudžbe) a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok sjede za stolovima.
 • Preporučuje se zabrana pušenja. Prilikom pušenja dolazi do dodirivanja lica i usta, i ostavljanja opušaka koji su kontaminirani pljuvačkom u pepeljarama što predstavlja potencijalni put prijenosa virusa Covid-19.
 • Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku. Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad s hranom.
 • U ovisnosti od vrste objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska prodaja.
 • Ne preporučuje se bilo kakav vid samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, pribor za jelo, začini, ulje, kečap). Pribor za jelo se treba donijeti zamotano zajedno sa jelom, a ako dodaci (sol, papar, ulje, senf, kečap, ocat i sl-) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svakog gosta.
 • Nakon svakog gosta treba dezinficirati stolove koji su korišteni.
 • Preporučuje se da se naplata vrši za stolom, da bi se izbjegle gužve za blagajnama.
 • Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1 do 2 metra.
 • Djelatnike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom liječniku.

FBiH: Ugostiteljski objekti i stomatološke ordinacije mogu početi s radom, javni prijevoz od petka

(www.jabuka.tv)

28 komentara

 • Tko ima imalo “soli” u glavi, izbjegavat ce ih u sirokom luku!
  Jos samo ukinite obvezu samozolacije kod povratka iz inozemstva i vratili ste sve kako je i bilo.
  Pustite ljude na miru vise.

 • Sta rekose.!!. zabranjeno pusenje..u kaficu : baste ,terase??? Da Ostaje trag pljuvacke na filteru opuska 🤤naravno da ostaje ..A nije na casi, salici. ..priboru za jelo???😲Zanimljivo…very much interesting…🤣😂 .ebo lud zbunjena…

  • Nije zabranjeno, nego preporuceno. U biti, koliko vidim, skoro sve ovdje je na bazi PREPORUKE, dakle ovo ce se vrlo fleksibilno shvatiti.

 • Nisu suge da su poletile pit kavu…omladina zeljna vecernjeg izlaska…Vec gazda zeljan prometa na veliko…Do GAZDE JE…glad gladna … … KO je vlasnik tog BENEDIKTA? STA radi policija…sto neprovjeravaju ? Nekaznjavaju. Bice potplatio i stozer ipoliciju…!! Nasa posla… !

  • vinko matereti kakav ti je to komentar ..gazde zeljne para itd itd…sram te bilo..tko god posteno radi i placa djelatnike to je njegov kruh i pravo rada i zivota..u kojoj ti bransi radis i kod koga ili za koga.jeli ima svatko pravo izbora cime da se bavi..da tvoje dijete drzi neki lokal ili restoran dali bi isto pisao i razmisljao..malo razmisli bolje pa onda komentiraj nesto realno a ne glupirati se

 • vinko matereti kakav ti je to komentar ..gazde zeljne para itd itd…sram te bilo..tko god posteno radi i placa djelatnike to je njegov kruh i pravo rada i zivota..u kojoj ti bransi radis i kod koga ili za koga.jeli ima svatko pravo izbora cime da se bavi..da tvoje dijete drzi neki lokal ili restoran dali bi isto pisao i razmisljao..malo razmisli bolje pa onda komentiraj nesto realno a ne glupirati se

  • Upravo tako. Koji idiot moraš bit da to izjaviš. Pa naravno da svak želi radit i zarađivat.
   Nije uopće riječ o pohlepi nego o egzistenciji.
   Npr 5 radnika, prosječna neto plaća 1000 KM, plus doprinosi 350, plus hranu i piće 150 KM. Znači 5 radnika po 1500 KM, to je 7500 KM mjesečno, 90.000 KM godišnje, samo za radnike. Di je kirija, dobavljači, amortizacija, računovodstvo, porezi, nameti državni, županijski, općinski, akontacije, porez za istaknutu tvrtku, na ovo na ono, pa onda vozila, i šta već ne.

   Pa onda dođe zadrti šaban i kaže “gazda gladan.”
   Budi ti gazda onda i pokaži svoje moralne vještine svima nama, budi primjer u Širokom.

   Ajde ti uzmi vodit malu firmicu od 5 ljudi, daj svima 1000 maraka neto i onda se snalazi kad ti država zatvori posao na dva mjeseca.
   Oćeš li i ti krkane bit široke ruke pa isplaćivat plaće a nigdje prometa?
   A slijedi par godina krize di će bit masovnog zatvaranja firmi, obrta, poslovnica itd.

   Lako je bit pametan u kafani, okružen ostalim klošarima koji ništa pametno ne rade a posjeduju svu pamet svijeta.

 • nek jede …..svatko tko nema hrabrosti komentirati bilo sto pod svojim imenom i dati prijedlog .a ne sifre i pseudonimi….velika je to hrabrost

 • Ma koji razmak bogati nismo gubavi, kakve su ovo fašističke metode, ukinuli ste nam sva ljudska prava, boli me briga i za koronu i za gluposti, ako je nekome žao babe nek je zaljuča u sobu i mirna bosna.

  • Idi Đubrad jedna (ne svi) školuj se da budeš malo pametniji a ne da ti je nivo birtija pa možda doživiš godine nečije babe pametan i bistra uma.

 • Ajde majke ti bez kafica ljudi naucili lipo setat vozit bicikl sidit s obitelji u kuci, sta nam je falilo..i bome kazu mladjarija zeljna, ne seri kad si ti u svoje vrime sidio po birtijama, znalo se kad se ide van subota nedjelja, ovo danas od jutra do mraka

  • baš tako..sinoć gledam, to balavurdija 15-19 godina, u kafićima, puši, graja, nešto se bahate, a roditelji se drže one , eto da nije mimosvit pa nek ide..e moji roditelji, evo moji neće do 18 te nigdi, pa ko crko ko osta, ne briga me…mame i tate u ranim tridesetima već imaju žešću krizu srednjih godina pa djecu zanemaruju..katastrofa..neka dice na broj, a sad kakva su i šta rade koga briga..e pa moja tako ne će…za Vašu me ne briga, nek svak svoju kašu kusa i što i.z.a.s.e.r.e , od većine će “kaša”bit glotna

 • Ovaj gore “đubre jedno” mislis primjenjuju se komunisticke metode, fasizam je zlo ali mila majka u odnosu na komunizam, globalizam. Mislite li da ćete vjecno uzivati po kaficima, uzivajte jos malo dok vas globalisti uzmu u svoj zrvanj, plakat cete vi za fasizmom.

 • Opet psihopat i šizofreničar ne može ne spomenuti kladionice i kladare.Rekoh, ja bolest je uzela maha , triba ga prislino hospitalizirat , dok još ima lijekova na policama..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.