Pogledajte koje su najbolje i najgore metode učenja

Jeste li znali da su istraživanja pokazala da su najčešće korištene tehnike učenja upravo i one koje su se pokazale kao najlošije? Pet psihologa udružilo se u istraživanju koje je obuhvatilo 10 najpopularnijih taktika učenja. Pogledajte što su zaključili!

Najgore metode učenja

Najveće iznenađenje na ovoj listi najvjerojatnije predstavlja tehnika podvlačenja koja je najzastupljenija kod studenata, ali i označena kao jedna od lošijih.

Ukoliko ste nezadovoljni ocjenom na prethodnim ispitima, možete okriviti šaranje markerima kojima podvlačite tekst u vašim knjigama i skriptama za to, kao i ponovno iščitavanje literature, jer su po istraživanju psihologa upravo ovo najlošije tehnike učenja.

U objašnjenju ovog otkrića stoji da podvlačenje može oduzeti značajnu količinu vremena. Možete izgubiti fokus i razmišljati npr. o tome što planirate raditi kada položite ispit, umjesto da se fokusirate na gradivo.

Pored ove dvije, još jedna tehnika se izdvojila kao lošija a to je zapisivanje. Iako ovu metodu preporučuju brojni stručnjaci, ključ je u tome da mnogi ne znaju kako pravilno koristiti takav način učenja i da iz tog razloga, učenje može predstavljati gubljenje vremena.

Najbolje metode učenja

Nasuprot metodama koje su označene kao najgore, najbolje metode nisu toliko poznate među studentima. Tu se može ubrojiti dijeljenje razdoblja učenja na više kraćih umjesto jednog “maratonskog” učenja, kao i korištenje flash kartica i probnih testova.

Većina studenata uči bez prestanka par dana pred sami ispit, ali im se te informacije ne zadržavaju dugo u pamćenju.

Ukoliko podijelite razdoblje učenja na više dijelova, pripremanje za sljedeći ispit ćete učiniti znatno lakšim. Vježbanje na probnim testovima, može pomoći u provjeri vašeg znanja, a flash kartice možete koristiti sada i online načinom, preko web stranica Quizlet, StudyBlue i FlashCardMachine.

Ostale metode

Pored najboljih i najgorih metoda učenja, psiholozi su pokazali i ostale metode koje možete isprobati, kao što je zamišljanje slika na osnovu pročitana teksta, kao i postavljanje pitanja “Zašto”? prilikom učenja i detaljnog objašnjenja svake lekcije samom sebi prilikom ponavljanja.

Ove tehnike se nisu pokazale kao loše, ali nisu svrstane ni u previše efikasne, prenosi Hocu.ba.

Pokušajte isprobati neku od preporučenih metoda ili odustanite na neko vrijeme od omiljenih koje su označene kao loše.

Jedno je sigurno da, ukoliko imate dobar plan i motivaciju, bilo koja od ovih tehnika će vam pomoći da na sljedećem ispitnim roku ispunite sve vaše ciljeve!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.