Pogledajte kako zajedno vježbaju bosanskohercegovački i američki vojnici | Jabuka.tv

Pogledajte kako zajedno vježbaju bosanskohercegovački i američki vojnici

Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD-a pod nazivom ”Bilateralna vježba” počela je u srijedu na poligonima Glamoč i Manjača.

Cilj vježbe je unaprijeđenje partnerske suradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Terenska vježba se realizira na poligonu Glamoč, uz računalnu koordinaciju s Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC).

Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva zrakoplova F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji, umjesto bojevog streljiva, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažiran za medicinsku evakuaciju zračnim putem.

Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i zračnih snaga.

Ova vježba, u kojoj ukupno sudjeluje 280 pripadnika OS BiH zajedno sa snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, ističe se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, pandemija Covid-19 primorala je OS BiH da smanje broj sudionika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.

Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) s 13 pripadnika OS BiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih zračnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Zapovjedništva specijalnih operacija za Europu, a u suradnji sa Uredom za obrambenu suradnju (ODC) pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

U okviru vježbe, 19. studenog na lokaciji vojnog poligona Glamoč bit će organiziran Dan posjetitelja, uz nazočnost visokih dužnosnika.

Tom prilikom bit će prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu s bliskom zračnom podrškom zrakoplova F-16, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj: