Pogledajte kako je dočekana Nova godina u Europi i svijetu

London, Berlin, Madrid i New York su neke od destinacija koje su spektakularnim vatrometom i uz glazbu uplovile u 2020. godinu. Osim što je proslava Nove godine veliki praznik, ona je i turistički događaj koji privuče po nekoliko milijuna turista iz svih krajeva svijeta u ove metropole.

Kao i svakog 1. siječnja kada se počnu sumirati brojke, veliki europski centri za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika inkasiraju i na milijune dolara upravo zbog naglog dolaska turista, a zanimljivo je i to da smještajni kapaciteti u pojedinim gradovima budu rezervisani i nekoliko godina prije dočeka, prenosi Klix.ba.

U Londonu, središtu Velike Britanije, Big Ben zazvonio je 12 puta kako bi označio početak 2020. godine unatoč činjenici što je zvono na ovom tornju utihnulo tijekom 2019. godine zbog radova na njegovoj obnovi. Oko 2.000 vatrometa bilo je ispaljeno na dočeku kojem je samo uz rijeku Temzu uživalo oko 100.000 ljudi.

Već tradicionalno, najveličanstveniji doček Nove godine na otvorenom u Njemačkoj bio je na Brandenburškoj kapiji u Berlinu. Proslava uz bendove različitih žanrova, DJ-eve i spektakularni vatromet svake godine privuče stotine tisuća ljudi, a zabava se obično nastavlja i 1. siječnja do ranih jutarnjih sati.

U Madridu, prijestolnici Španjolske, u ponoć se jede točno 12 grozdova za svaki mjesec u idućoj godini. U velikim gradovima kao što je Madrid i drugi veliki gradovi u Španjolskoj, ljudi se okupljaju na trgovima i jedu zajedno grožđe i time proslavljaju početak novog ciklusa, dok su Rusi uz crveni vatroment na moskovskom Crvenom trgu proslavili dolazak novog desetljeća.

Na Times Squareu u New Yorku, koji je tek prije nešto više od nekoliko sati ušao u 2020. godinu, domaće stanovništvo i turisti čekali su tradicionalno spuštanje svijetleće kugle kojom se obilježava ulazak u Novu godinu, a zabavljao ih je svojom glazbom Post Malone.

Pojedine države su u 2020. godinu ušle nešto ranije u odnosu na ostale zemlje svijeta zbog razlike u vremenskoj zoni.

Primjerice, Australija, Novi Zeland, Kina, Japan, Sjeverna i Južna Koreja samo su neke države koje su uz zapanjujući vatromet ostavile 2019. godinu iza sebe i okrenule se izazovima koje sa sobom donosi 2020.

Australija ušla u 2020. godinu spektakularnim vatrometom u Sydneyju

Prvo Samoa i Kiribati a potom i Novi Zeland ušli u 2020.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.