Pogledajte kako će izgledati autobusni kolodvor u Širokom Brijegu

Široki Brijeg bi do kraja godine trebao dobiti moderni i funkcionalni autobusni kolodvor koji mu je godinama nedostajao.

Naime, prije mjesec i pol dana potpisan je ugovor o osnivanju prava građenja gradskog autobusnog kolodvora na lokaciji Vrace na zapadnom ulazu u grad između širokobriješkog gradonačelnika Mire Kraljevića i Tomislava Čolaka, direktora gospodarskog društva Miškić Bus iz Širokog Brijega.

Ovim ugovorom gospodarsko društvo Miškić bus d. o. o. steklo je pravo izgradnje gradskog autobusnog kolodvora s pratećim sadržajima prema usvojenom izvedbenom tehničkom projektu i odgovarajućim dozvolama.

Partnerstvo

Pravo građenja je jedan vid javno-privatnog partnerstva i osniva se na rok od 30 godina. Ukupna površina zemljišta na kojem će biti smješten autobusni kolodvor s popratnim sadržajima je 3910 četvornih metara. Realizacijom ovog ugovora Široki Brijega će dobiti moderni autobusni kolodvor kao javni sadržaj s pratećim uslužnim djelatnostima. Projekt je radio Urbis iz Širokog Brijega.

Ukupna pretpostavljena vrijednost projekta autobusnog kolodvora sa zemljištem će iznositi oko 1,5 milijuna KM. Prema riječima Tomislava Čolaka, riječ je o 500 kvadrata objekta prostora namijenjenih za temeljne sadržaje kolodvora poput čekaonice, garderobe, sanitarija te info-pultova, ali i dodatnih sadržaja kao što su kafeterija, fast food, turistička agencija, market i sl. Kazao je i to kako se svi dodatni sadržaji ne mogu definirati trenutačno, dok se ne vide sve potrebe.

Bio nam je glavni cilj da prostor bude natkriven, 50 metara duž cijelog objekta. Također željeli smo i da čekaonica bude veća zbog blizine škole i učenika, kazao nam je Čolak dodavši kako će čekaonica biti velika 90 kvadrata, dok je zakonom predviđeno oko 40 kvadrata. Na 3000 kvadrata partera je predviđeno 12 perona koji će biti natkriveni, kao i parkiralište za osobna vozila.

Lokacijska dozvola

Dobili smo lokacijsku dozvolu koja postaje pravomoćna za 15 dana. Nakon njene pravomoćnosti, od 3. srpnja može se početi s gradnjom, kazao je Čolak. Tako da se za najmanje desetak dana očekuju prvi radovi na spomenutoj lokaciji na području Vraca u Klancu.

Rok izgradnje objekta je do kraja ove godine, za što on smatra da imaju dovoljno vremena. Tako se već radi konstrukcija, a vjeruju da će do početka nove školske godine biti riješeni okviri građevine. Tako će se uz projekt rotora, u ovoj godini privesti kraju i projekt dugo najavljivane izgradnje autobusnog kolodvora.

(Večernji list)


69 komentara

 • Dobro se nagledajte, jer u stvarnosti on neće ovako izgledati. Dok se Miro i općinski lešinari namire, jer tko je vidio da oni naprave sve po propisu 🙂 A možete li nam pokazati maketu od duvanje stanice gdje će biti novi “uredi” naših velikih vođa. Malo im prostora, ne mogu svu rodbinu zaposliti pa se “šire”. Jao države gdje ja moram živit.

 • Kako ce tu bus uci? Po meni je losa lokacija, na vaznom je krizanju, gdje uvijek ima dosta prometa, i sad ce se busevi vrtiti tuda…al opet, bolje je tu nego na staroj lokaciji

 • Svaka čast Mostaru Š Brjegu,ljubuškom ,Čapljini,brate kad dođeš u Čitluk,muka ti je,ovdje niko ne vodi računa ni o čemu,pogotovo rudarska ulica,igralište košarkaško,pa dječije do njega na njemu stare gume,ko dođe nije mu jasno o čemu se radi .nijedan odvod ne radi ,ni jedne kante za smeće nema,a tu u blizini i O.Škola.Igralište Košarkaško i Dječije u rudarskoj ul.tTo je sramota za Čitluk.

  • Reci im,ali to je Siroki Brijeg.Ovdje su ti tabu teme tracevi,gledanje tudjih poslova,upiranje prstom u svakog ko nije kao oni,blaćenje svega sto se radi.Dovoljan ti je primjer nogometni i kosarkaski klub jbt igrali su protiv jednog besiktasa,basela…maccabia,zvezde…ali jok njima ne valjaju brazilci,nevalja im mirko ma nevalja im nista.Objasni im ti stanje u Citluku(koje se u zadnje vrijeme popravlja)

  • Ovo još nije ni početo. Ne može se ni Široki pohvaliti da ima kanta za smeće, niti nekom velikom zelenom površinom, a kamoli parkom, a imamo rijeku i šetnicu, šteta. A što se tiče kolodvora vidjet ćemo. Vi kako znam imate kvalitetno riješen kanalizacijski sustav

   • Dosta će rjeke lištice proteć dok vas stignemo,Š.Brjeg nešto znači na ovim prostorima,Čitluk je zadnji u svemu ,stagnira ,nema ljude u vlasti od ideje.

  • Čitluk ima vodu u svakom selu, čak su i u Bovo doveli.
   A u nas cisterne gori doli. O prikupljanju smeća po selima neću ni pričat.

   • O kanalizaciji i prostornom uređenju ne treba ni pričat.
    To je jadno ko i svugdje u Hercegovini.
    Nemojte se hvalit našim jadom. Sretni smo ko mala djeca što smo u 21 stoljeću dobili Autobusni kolodvor jeeeeeeeeee.

 • Super… polako Široki ide ka tome da izgleda lijepo,jos samo duhansku stanicu rijesit i to ce bit cakum pakum grad 🙂
  uz naravno uredjenje trga Ante Starcevica u centru -kraj hotela

  • a korito rijeke i predviđena “riva” od borka do benta niz lišticu, pa uz korito ugrovače do trna? a vrace i stambeno poslovni centar sa parkovima? a trg u centru, pješačka zona u centru, a stari partizanski spomenik? a na svakih 1000 stanovnika park sa igralištem? a duhanska? park u borku? a kolektor? ovo je sve miro obećao na izborima prije 10 godina da će napraviti za mandata od 4 godine … moglo se sve uraditi da se htjelo!!!!!!!

 • Od svih rjesenja sta su dosad napravljena, oni izaberu ono najgore i najruznije. Upropastit ce onoliki prostor, nista lipo nece napravit.

 • Ovo su stare slike. Vidi se da nema kruznog toka na slikama. Boze dragi, kad vec planiraju pocti praviti , nek objave slike sa nactima gdje ima kruzni tok

 • napokon će radovi započet na izgradnji autobusnog kolodvora koja je nedostajala dugo godina u širokom brijegu,gradnja objekta će započet već sljedeći tjedan,projekt bi trebao biti završen u rujnu,a sad idemo na duhansku stanicu koja stoji godinama u središtu grada za 2 godine projekt će biti riješen tu će niknuti školski centar,muzej,stambene zgrade i još drugi sadržaji

 • Nema tu 12 perona i sve mi već sada što je izgrađeno djeluje veoma usko kad autobus krene sa određenog perona natrag i prema izlazu sa stanice. Premalo je 6 perona i pream je parking za osobne automobile

 • Moze li mi projektant, ako ovo čita objasniti. Zašto nije ostavljen ulaz na zaobilaznici, kada se ide iz pravca Mostara?
  Logicno bi bilo, a i manje guzve bi se pravile, jer busevi koji idu iz smjera Mostara, ne bi morali ulaziti u kružni.
  Hvala.

 • ne valja. pa tu ne moze stati/sacekati bus 30putnika/ucenika(mislim ovo gdje je natkriveno). Kad vec prave, sto ne naprave kako Bog zapovijeda. Ali nek bude fora da siroki ima kolodvor, a to sto je nide veze, to je ok.

 • Ako će ovako izgledati onda projektantu/ima treba doživotno zabraniti išta raditi. Pa sramota je na ovolikom prostoru kad se već radi napraviti kolodvor gdje stane 6 autobusa, i to jedva, kolodvor koji ima 10 parkirnih mjesta (ako i toliko), nema ulaza od strane Mostara i da ne nabrajam dalje. Pa može li se u ovome usranom gradu, kad se već nešto pravi, napraviti kvalitetan posao?

    • posušje ima bolju prometnu infrastrukturu, grude bolju vodoopskrbu, ljubuški gospodarsku zonu, urbanistički plan, tomislavgrad odavno ima sve ove stvari…. mogu ti nabrajati koliko hoćeš, jer bezze je da se uspoređujemo s njima s obzirom koliko imamo mogućnosti i stanovnika za razliku od njih

 • ”Dobili smo lokacijsku dozvolu koja postaje pravomoćna za 15 dana. Nakon njene pravomoćnosti, od 3. srpnja može se početi s gradnjom, kazao je Čolak.” Sa lokacijskom dozvolom se ne može graditi već sa pravomoćnosti građevne dozvole. Ovdje su i izjavi pomiješane kruške i jabuke. Inače podržavam svaku investiciju za bolji i ljepši Široki.

 • eeeeeeeeee oću li ja dočekat u nas kolodvor?neki dan stade auto i pita me čovik di je kolodvor treba sačekat autobus za njemačku a ja neznam di ga poslat prid hotel ili viktoriju ili pivca sramotaaaaaaaaaa

 • a da pricekata da se zavrsi pa onda pljujte …..
  nekim frikovima nista ne valja,pa ne zivimo u Londonu da imamo najbolju autobusnu,zeljeznicku,tramvajsku postaju…
  Širokom i ne treba veci kolodvor,
  a ovo je stari nacrt plana,pricekajmo da vidimo kako ce sve izgledati pa onda pljujte dezurni kriticari svega i svacega( osim svog zivota )

 • u ŠB ako de nešto napravi onda su to uradili privatnici, općina našto malo ili nimalo u stvari nemam namjeru kritizirati ili hvaliti vlast u gradu ali ima jadna stvar za koju smo mi odgovorni. Smeće!!! Prođite gradom, prođite šetalištem prema Borku ili još dalje do brane – katastrofa. Generacije od rata ovamo (čast izuzecima) su ožasno neodgojeni. Razbacaj, sruši, polomi, uništi sve što im se nađe na putu. Grad bi morao angažirati komunalne redare koji bi imali sve ovlasti a i policija treba shvatiti da se ta branša ne bavi samo prometom. U čistoći da uz Soldu imaju još dvojicu onakvih sve bi blistalo. Što se Hercegovine tiče Čapljina je 100 g ispred ostali, sve drugo je “kuća uz pojatu”

 • jebo te žare

  i toma čolak

  nek pokažu ugovore koje su sklopili s općinom u zadnjih 5 godina
  niko ih nije vidio osim miškić busa i kraljevića

 • Mogu oni praviti kolodvore ,kada je cijena skolskih autobusnih karataa enormno velika. Ovaj kolodvor plaćaju svi učenici/studenti.

 • Ovo je uzas od kolodvora, sluzit ce samo kao parking Miskic-busu. A na projektatnta ne tribam trosit rici: mora da je sin ili kcer nekog politicara…. A sve ovo ovako jadno izgleda jer ce neko “oprati” pare kao i uvik, a za ostatak napraviti neku nakaradu kao sto je ova tuga na slici

 • Spojite trotoar zaboga od novog kružnog do policije NEMOJTE ONAKO OSTAVITI, OSTALA JE ŠUPLJINA IZMEĐU DVA MOSTA, TO JE JOŠ NEKIH, PO METAR I POL TROTATOARA S OBE STRANE …. Nemoj te onakvo ono ostaviti… obratite pažnju kad idete s autom, Miro pogledaj… kad se već radi nek ispadne kako treba. Tu će ako bog da biti i taj kolodvor koji stvarno treba, jer onaj ispod dione je neuvjetan. Kad bude tu kolodvor tuda će više biti pješaka, nek se napravi trotoar i do policije, koji je i davno se trebao napraviti odnosno samo spojiti to između mostova, tamo je sud,policija,banka,poliklinika.

 • DOBRO NETKO REČE TO MI PRAVIMO ZA IME MIŠKIĆ BUSA TOLIKO SU KARTE SKUPE PA NEĆE BITI PROBLEM NAPRAVITI A IZRAČUNALI SU DA ĆE I NJIMA OSTATI ISTINA NEĆE ONI MRVICE TO ZNAČI SADA SU DROGOVI ČAST IZUZECIMA ODLUČILI DA LIŠTIČANI IDU SA LIŠTIČKOG KOLODVORA S KARTUM U JEDNOM SMJERU A PRIJA JE BILA ODLAZNA LOKACIJA KOLODVOR MOSTAR VIDITE DA SE PRIBLOŽAVAJU EVROPI PA SE PITAM KOGA ĆE MALTRETIRATI TLAČITI ISKORIŠTAVATI NAŠE DRAGE VOĐE KAD IM MLADI I PISMENI ODU I NEVRATESE A PENZIONERI POMRU MOŽDA NASELE IZ KALESIJE ZAVIDOVIĆA TUZLE I DRUGIH FEDERALNIH MJESTA UDBA PLANSKI RADI

 • Nekad je na netu bio izvrstan projekt mladog arhitekta Solde. Znam da je gradonačelnik obećavao da će se graditi baš takav kolodvor. A ovaj ponuđeni kolodvor izgleda kao iz filma Ko to tamo peva.

 • Pridružio bi se prethodnim komentarima koji govore o lošem planu, ne samo zgrade kolodvora, već i pristupa iz pravca Mostara. Ova nadstrešnica izgleda kao da je iz nekih davnih vremena. Nema ničega modernog, ravne glatke elegantne linije, staklo, čelik…

 • Uostalom, mora biti loše rješenje zgrade kolodvora jer nema arhitektonskih natječaja, pa da se onda od tri-četiri rješenja odabere najbolje.

 • Bar da su napravili stajaliste za autobus kad vec nisu napravili ulaz s magistralne ceste mada bi taj ulaz koristili nasi vrli vozaci pa vise nebi bio samo za autobuse zato su trebali napraviti stajaliste da ovi sto su u prolazu kroz siroki mogu nakratko stati a ne da staju po cesti i zaustavljaju promet

 • Stvarno se vidi gdje su oni mostovi na početku zaobilaznice, da novi trotoar koji je rađen od kružnog prema policiji i sudu, da je ostala šupljina, novi trotoar je doveden do mosta i između dva mosta šupljina je još od prije, a po mostovima ima trotoar, samo to treba povezati te šupljine… i bit će kompletiran trotoar od kružnog toka do policije. Napravite to kako treba… kad se već radi. Da nam Široki Brijeg lijepo izgleda. Ipak je tamo i žup.sud,opć.sud,policija,tužiteljstvo,arhiv,banka,poliklinika.. Nemojte raditi aljkavo i površno,odradite kako treba kad se već radi.

 • Koliko svacam kolodvor je samo za Miskic bus autobuse
  A sto s onima drugih prijevoznika gdje je njihov prihvat putnika
  Za njih nije graden kolodvor
  Sve znaci Miskic bus prostori objekti ??

  • Pa naravno, ta vidiš da ima samo 10-tak parking mjesta. To je za miškićevo auto, auto njegove kćerkice i njegovih radnika tj. specijalni vozača koji neznaju ni voziti po modernom kružnom toku (Baško Polje npr.)!! Sad mi je jasno zašto je kod nas napravljen kružni tok sa samo jednom trakom. Pa nitko nebi znao voziti kroz onaj sa dvije ili nedaj bože tri trake!!

 • ma tuga je sve to zajedno.Tisno na sve strane,da će jedva stat nekolko autobusa i još manje autića na taj velebi autobusni kolodvor. Zato što bi ovi iz vlasti da mogu zemlju okolnih vlasnika kupili džaba doslovce kad bi mogli. A,ljudi (vlasnici)normalno znaju neku realnu ,rržišnu vrijednost te zemlje i ne bi je davali bud zašto. Zato će kolodvor i bit -daj što daš, nek se samo priča da Široki ima kolodvor…

 • Nema Siroki nista dok je ovih pohlepni budala
  Kad oni izmedu sebe podjele za kolodvor ili stajaliste nemoze ostat nista
  Nema pameti ,morala ni materijala ,samo pohlepe
  Jedino pametno u nekretnine je utrsen od postotka u podjeli novac.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.