Pogledajte fotografije obnove širokobriješke gimnazije 1991. godine

Digitalni arhiv Široki Brijeg objavio je zanimljive fotografije i podatke iz vremena obnove širokobriješke gimnazije početkom devedesetih godina.

Odbor za obnovu širokobriješke gimnazije, na inicijativu tadašnjeg gvardijana fra Mladena Hrkaća, osnovan je 1989. godine.

Fra Mladen Hrkać i Andrija Zeljko predložili su članove odbora u sastavu: Drago Zovko ravnatelj Elektro-strojarske škole, Ivan Galić ravnatelj Ekonomsko-kožarske škole, fra Mladen Hrkać, fra Ante Marić, Jozo Pavković, Andrija Zeljko, Ivan Spajić i Božo Mikulić. Odbor je predočen načelniku općine Lištica Žarku Šantiću koji je inicijativu prihvatio, navodi Digitalni arhiv Široki Brijeg.

Fra Ante Marić, Ado Topić i Vinko Kraljević u rujnu 1991. godine (Foto: Leo Kvesić)

Nakon brojnih sastanaka Odbor je u Zagrebu 26. rujna 1990. godine u hotelu Esplanada za Predsjednika odbora izabrao Antuna Vrdoljaka, koji je prvi razred gimnazije pohađao na Širokom Brijegu, dok je za dopredsjednika izabran fra Mladen Hrkać.

Osnovan je fond “fra Didak Buntić” – društvo građana Zagreb. Izradu nacrta obnove radio je CRONEX Zagreb. Radovi na obnovi zgrade počeli su 1. lipnja 1991. godine, a nadzor je vodio URBIS 86 na čelu s Ivanom Spajićem. Radove je izvodila NOVOGRADNJA Lištica s brojnim kooperantima. Radove je vodio Ivo Jelić, a koordinator radova bio je Predrag Kožul, stoji u objavi.

Pogledajte nikad objavljenu fotografiju širokobriješke gimnazije u izgradnji

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • ej Miro, crni miro, ostat češ upisan crnim slovima u kronici dvadeset i prvog stoljeća jedne male pitoreksne kotline koja je zalužila i bolje i sposobnije..EJ, Gojko Šušak, da te nije bilo ni dan danas ne bi smo bili slobodni ni ti Hrvatska bila država a vidi ovog jada i čemera koji nas vodi posle tvoje smrti…

  • Jedino ovakve slike ćemo i viđat još godinu dana, što se čeka više, pare s neba da se krene u obnovu. Ovo je trebalo raditi po hitnom postupku. Bruka i sramota naše vlasti

  • Neki dan sam bio gore i gle čuda. Ispred postavljena ploča na kojoj piše da se obnavlja sredstvima Europske unije. Izvođač radova neka firma iz istočnog Sarajeva. Pa gdje su druga sredstva koja su izdvajana za obnovu.

  • Strpite se ljudi ,profesori -inzenjeri ,arhitekti tek počinju raditi projekt …za god dvije gimnazija ce biti jos ljepsa 🤩😍🤩🤩😍

  • Dobro neko reče sin mi je ove godine upisao šesti razred a vjerujem da će u istoj školi završiti i gimnaziju dok je ovi obnove!

  • A trebalo je krov odmah popraviti, da ne ulazi voda u zgradu i pravi još veću štetu. Smeće vidljivo na slikama očistiti. Možda bi se i učenici mogli vratiti u učionice do obnove.

  • Oni prvi su posjekli jorgovane iz doba kad sam ja isao u gimnaziju..valjda ovi sad nece pocjeci ovo zelenilo postojece

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.