“Pogled u nedogled”: Književnica iz Posušja objavila petu knjigu

Peta knjiga autorice Miljenke Koštro iz Posušja objavljena je u izdanju Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Peta knjiga objavljena je pod simboličnim naslovom “Pogled u nedogled”, a autorica je prije ove knjige objavila tri zbirke poezije “Cvijetnjak na kamenjaru” (2003.), “Miris vječne mladosti” (2004.) i “Čarolije svitanja” (2008.) te roman “Biti Viktor” (2016.).

U “Pogledu u nedogled” Koštro je inkorporirala 61 kratku priču te se prvi put pojavljuje i kao ilustratorica.

Književna kritičarka Božena Pandža istaknula je da se nakon petoga objavljenog naslova može ustvrditi da je Miljenka Koštro potvrdila književnu svestranost.

Obraćajući se djeci, njihovim jezikom, autorica se zapravo obraća svima, znajući da tako polazi iz samih temelja. Gledajući u djecu i osvrćući se oko sebe, ona zapaža, bilježi i tako gleda u nedogled. S velikim povjerenjem i sigurnošću može se potvrditi da je ime Miljenka Koštro ime za koje će se sigurno čuti izvan granica i koje će imati odjeka među svim generacijama čitatelja. Ime majke koja je prvenstveno kao i Brlićka pisala za svoju djecu, slučajnim odabirom stavila dio duše na papir, te obogatila književnost i za djecu i za odrasle, istaknula je Božena Pandža.

O autorici:

Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u Općini Posušje.

Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, dok je opću gimnaziju 1983. godine završila u Posušju. Godine 2005. upisala je Studij hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru, ali ga nije završila. Majka je troje djece. Danas s obitelji živi u Viru kod Posušja.

Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle te prozu. Od prosinca 2012. kao vanjska suradnica na Radiju Herceg-Bosne priređuje emisiju “Odabrane stranice“, kroz koju promiče književno stvaralaštvo te kulturu pisanja i čitanja. Suradnica je u emisiji “Kad se smijah tad i bijah” (Radio Split) koju uređuje i vodi Mladen Vuković.

Radovi su joj objavljivani u časopisima: Osvit, Motrišta, Hrvatsko slovo, Suvremena pitanja, Zvona, Hrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revija, Hum, Katolički tjednik, Virko i drugima.

Stalna je suradnica dječjeg lista Cvitak, gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Pjesme su joj objavljene i u nekoliko zbornika te na portalima. Sudionica je mnogih kulturnih manifestacija. Organizatorica je mnogih književnih druženja u osnovnim školama. Poezija i priče pisane ikavicom su joj nagrađivane.

Članica je Društva hrvatskih književnika HercegBosne, Matice hrvatske i HKD “Napredak” Posušje.

(www.jabuka.tv)

 


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.