Podnesena kaznena prijava protiv ministra poljoprivrede HNŽ-a Donke Jovića – Jabuka.tv

Podnesena kaznena prijava protiv ministra poljoprivrede HNŽ-a Donke Jovića

Ministarstvo poljoprivrede HNŽ izdalo je vodnu dozvolu za mHE na Doljanki iako nije imalo potrebnu dokumentaciju. Iako je na to upozoreno sa federalne razine, dozvola nije preispitana

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović prijavljen je Tužiteljstvu HNŽ zbog zlouporabe položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi. Jovića je Tužiteljstvu HNŽ prijavila Udruga građana Za Doljanku iz Jablanice, koja već godinama pokušava spriječiti izgradnju i rad malih hidroelektrana na rijeci Doljanki kod Jablanice, piše Žurnal.info.

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je vodnu dozvolu za rad postrojenja.

Jović je samo jedan od odgovornih kojeg su aktivisti ove udruge prijavili nadležnim institucijama. Još prije dvije godine pred sudovima u Mostaru i Sarajevu pokrenuti su postupci za poništavaje izdanih dozvola, ali do sada nisu okončani, iako je onaj pred Županijskim sudom u Sarajevu proglašen hitnim.

Za to vrijeme, FERK je, nakon održane javne rasprave izdao koncesiju poduzeću Eko Vat iz Jablanice za stavljanje u pogon male hidroelektrane napravljene na Doljanki. Zbog toga je Udruženje prijavu podnijelo i protiv FERK-a.

Korist za investitora

Jović je prijavljen jer je prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja kako bi investitoru pribavio imovinsku korist. Pritom je prekršio brojne zakone i Aarhusku konvenciju. Da dozvole nisu izdate u skladu sa zakonom utvrdilo je još ranije i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Pronašlo je propuste i povrede procedure te zatražilo preispitivanje prethodne vodne suglasnosti. Ministar Jović na to nije reagirao.

  • U Aneksu br. 1 Ugovora o koncesiji je izmijenjena instalirana snaga sa 3,2 na 4,52 MW, navodi se u urgenciji Federalnog ministarstva:
  • U vašem aktu se navodi da je s povećanom instaliranom snagom dijelom izmijenjen planirani položaj vodozahvata i trase cjevovoda. S obzirom na ovu izmjenu, kako je moguće da u obrazloženju nema nigdje navedeno da je došlo do izmjene katastarskih čestica s obzirom na navedenu izmjenu.

Jovića su iz Federalnog ministarstva upozorili da se vodna suglasnost daje na Studiju ekonomske opravdanosti koja je urađena 2016. godine, kada je u Ugovoru o koncesiji bila utvrđena instalirana snaga od 3,2 MW iz 2015. godine.

Poznato je da je kasnije snaga postrojenja povećana na 4,52 MW:

  • Postavlja se pitanje je li na izmijenjenu instalaciju urađena nova Studija – iz upravnih akata to nije vidljivo.

Iako nova studija nije izrađena, ministar Jović je, bez obzira na uočene neregularnosti, izdao i vodnu dozvolu i time pogodovao u donošenju protuzakonitog rješenja. Na osnovu te dozvole izdavana je i druga dokumentacija potrebna za izgradnju mini hidroelektrane u drugim institucijama i na drugim razinama, čime je Donko, dakle, utjecao na daljnji razvoj situacije. Iako je Federalno ministarstvo praktično nadležno županijskom u istom resoru, Donko se oglušio o poziv te institucije, u korist investirora Eko-Vat.

Početkom listopada Županijski sud u Sarajevu poništio je okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva turizma za izgradnju dvije mHE na Bunskim kanalima. Iako je ova presuda dočekana sa odobravanjem, ministar Jović objasnio je kako ova presuda uopće ne znači “da se ne može graditi”:

Presuda nije tako koncipirana, u pitanju je okolipna dozvola pa je vraćena. To je stvar federalne razine koja daje okolišne dozvole, to ne daje županija. Imamo potpisan ugovor u Mostaru, za rijeku Doljanku i dvije za Bunu. U općini Konjic potpisano je sedam ugovora za 38 minihidroelektrana, od čegasu tri u funkciji, rekao je za Bljesak.info.

Udruga Za Doljanku je zbog izdavanja dozvole i omogućavanja izgradnje male hidroelektrane na Doljanki podnijelo Tužiteljstvu HNŽ i kaznene prijave protiv Salema Dedića, bivšeg načelnika Općine Jablanica, koji je na ovoj poziciji proveo čak 16 godina, predsjednika Općinskog vijeća i vijećnika iz saziva 2016-2020, te članova MZ Jablanica II u razdoblju od 2012. do 2016. i predsjednikom Samirom Sarajlićem.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.