Podnesena kaznena prijava protiv ministra Lijanovića

Koordinacija poljoprivrednih udruga i saveza FBiH pokrenula je kaznenu prijavu protiv federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, jer sredstva za poticaje ne dolaze do poljoprivrednika.

Ovo je istaknuto u Sarajevu na konferenciji za medije Koordinacije poljoprivrednih udruga i saveza FBiH, gdje je rečeno da u 2012. godini napravljen neopravdan dug od 16,5 milijuna KM za biljnu i animalnu proizvodnju.

– Nećemo aplaudirati Lijanoviću što nam je danas uplatio 60 posto duga iz prošle godine, a poljoprivrednici već rade šestomjesečne obračune za ovu godinu. Uradili su jesenju i proljetnu sjetvu, a još ne znamo tko je i zašto dobio novac koji je uplaćen danas. Nama se žale poljoprivrednici da su neki dobili poticaje za mlijeko, a drugi nisu i nitko nema točne podatke kome je što plaćeno, kazao je predsjednik Udruge proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić.

Po pravilniku mlijeko se obračunava mjesečno i trebali bi se mjesečno uplaćivati i poticaji, a poljoprivrednici čekaju i po godinu dana da se uplate poticaji.

– Za sve je kriv ministar Lijanović koji ne izdaje naloge Ministarstvu financija da se poticaji isplaćuju na vrijeme, tvrdi Nikšić.

Član Koordinacije poljoprivrednih udruga Dobroslav Bukmir, također za sve nedaće u poljoprivredi optužuje Lijanovića.

– Ministar poljoprivrede na čelu je kriminalne organizacije sa svojim savjetnicima. Tu ubrajam i Miru Pejića, Avdu Muslimovića i Nedžada Biću koji se predstavljaju kao neki predsjednici poljoprivrednih udruga. Ovo je organizacija napravljena da izvlači novce za poticaje koji su namijenjeni poljoprivrednicima, tvrdi Bukmir.

Predsjednik Udruge uzgajivača ovaca i koza Dževad Korać i vlasnik najveće farme koza u regiji rekao je da Lijanović ne da poticaje za uzgajanje koza na njegovoj farmi.

– Morao sam prikupiti brdo papira i izašle su sva postojeća povjerenstva da provjere što radim, ali i pored toga nisam dobio poticaje za uzgoj koza. Nisam jedini, oko 80 posto uzgajivača koza i ovaca dobilo je od ministra odbijenicu kada su se obratili za poticaje. To su novci Federacije a Lijanoviću je omogućeno da pokrade 28 milijuna KM koje su namijenjeni za poticaje 700 tisuća ovaca i koza, rekao je Kovač.

I peradari optužuju ministra poljoprivrede, tvrdeći da uništava najprofitabilniji dio poljoprivrede.

– Lijanović je izjavio da peradarima ne treba davati poticaje jer su se dovoljno razvili. Nakon njegove izjave Lijanović je uvezao u 2012. godini 14.575 tona pilećeg mesa. Za to je platio 30 milijuna KM. Da su se ova sredstva uložila u peradarstvo, mi bi mogli zaposliti oko 30 tisuća radnika. U BiH u peradarstvu je zaposleno oko 2.500 stalno zaposlenih radnika, uz povremeno angažiranje deset do petnaest tisuća sezonskih radnika. Na godišnjoj razini proizvodimo 20 milijuna brojlera pilića, a mogli bi proizvoditi 40 milijuna, kada bi dozvolio Lijanović, istaknuo je predsjednik Udruge peradara FBiH Mesud Pinjo.

Na konferenciji za medije je rečeno da su za postupke ministra Lijanovića krivi i “federalni premijer Nermin Nikšić i ministar financija Ante Krajina, koji dozvoljavaju Lijanoviću da svojim malverzacijama uništava poljoprivredu i novce za poticaje preusmjerava onima koji nemaju nikakve veze sa poljoprivrednom proizvodnjom”. (Fena)

(www.jabuka.tv)7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.