Podnesena kaznena prijava protiv Milorada Dodika

Milorad Dodik

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH i Udruženje “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” podnijeli su kaznenu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kako su naveli, kaznenog djela izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti.

Naime, Dodik je u više navrata prilikom javnih istupa, kako ističu ova udruženja, s krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina, pri čemu je posebno otvoreno u više navrata negirao zločin genocida u Srebrenici.

Posljednji takav istup se, dodaju, dogodio 26. svibnja ove godine, kada je komentirao prijedlog potpredsjednika RS Ramiza Salkića za donošenje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, upućenoj Parlamentu RS.

Dodik je tada izjavio da “nitko ne spori da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid na čemu uporno inzistira Sarajevo te da ima službene informacije koje govore “o mnogo manjem broju žrtava od onih koje spominju bošnjački političari.”

”Ovakvom izjavom Milorad Dodik, kao nositelj službene vlasti Republike Srpske, izvršio je poricanje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnom sudskom presudom Suda u Hagu, te negiranjem i same sudske presude čime ona gubi na značaju, a posebno na njenoj važnosti za same žrtve u smislu priznanja zločina i patnji koje su žrtve zločina pretrpile”, priopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(Fena)

Komentiraj: