Podjela Javnog RTV servisa bila bi uvod u podjelu BiH

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u organizirao je danas u Sarajevu okrugli stol “Perspektive, održivost i funkcioniranje Javnih servisa u BiH” s kojeg je poručeno da podjela servisa po etničkom principu nije prihvatljivo rješenje.

Predsjedavajući Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je da je rješenje za Javni RTV servis implementacija postojećih zakona, ali da neki u BiH pokušavaju izbjeći njihovu implementaciju tako što zagovaraju neka nova rješenja.

Dodao je da je potrebno uspostaviti Korporaciju RTV sustava koja bi osigurala funkciju javnih emitera i njihovu objektivnost i nepristrasnost te da nikakve etničke podjele na tri servisa ne dolaze u obzir.

Džaferović je naglasio da je moguće osigurati ravnopravnost svih jezika na jednom Javnom RTV servisu, a da bi njegova podjela bila uvod u podjelu Bosne i Hercegovine.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo rekla je da Javni RTV servis mora ostati u funkciji građana i da ne smijemo dopustiti da on postane jedan od metoda ostvarivanja političkih interesa mimo interesa građana.

Navela je da Javni RTV servis mora jamčiti fer, objektivne i nepristrasne informacije, što ne može biti postignuto njegovom podjelom po etničkim ili bilo kojim drugim principima.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović istaknuo je da je taj medij u toliko teškoj financijskoj situaciji da je potpuno bespredmetno baviti se izmjenama zakona u trenutku kad nije riješeno njegovo financiranje.

Mišljenja je da ako se budemo bavili pitanjima koliko kanala ili produkcijskih centara treba biti kako bismo štitili nacionalne interes, BHRT neće biti u mogućnosti funkcionirati.

I predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital smatra da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u Prednacrtu izmjena zakona pogriješilo što nije prvo pristupilo rješavanju financiranja Javnog RTV servisa, zatim digitalizacije, pa tek onda broja kanala.

Tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić je pojasnio da je ta institucija pripremila Prednacrt zakona o izmjeni i dopunama zakona o Javnom RTV servisu BiH koji predviđa da u okviru BHRT-a budu formirana tri odvojena kanala, koji bi bili emitirani iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke.

Kazao je da je riječ o prednacrtu pred kojim je još dug put do eventualnog usvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Fena)4 komentara

  • Čovjek ne može da vjeruje koliko ovi bošnjački političari mogu biti nazadni,podmukli,koliko truju ove odnose u BiH-ni itd.Znači ovo nije podjela kad RS-ka ima 100 posto svoju tv.a federalna tv.je 120 posto bošnjačka.Bošnjaci više imaju poštovanja prema vehabijama i povratnicima sa Sirijskog ratišta,isilovcima nego prema hrvatima.Čovjek ne može da vjeruje ,dokle seže ova mržnja i podmuklost bošnjaka i bošnjačke politike.Sa ovim zlim ljudima treba živjeti i graditi suživot i povjerenje.NEMOGUĆE…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.