Podignuta optužnica protiv braće, Mate i Blage Šimića

Tužiteljstvo BiH podigao je optužnicu protiv Mate Šimića zvanog “Dolkić“, rođenog 04. 10. 1969. godine u Ljubuškom, nastanjenog u Grudama, državljanina BiH i Republike Hrvatske i Blage Šimića zvanog “Dolkić“, rođenog 05. 09. 1976. godine u Ljubuškom, nastanjenog u Grudama, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi se terete za kaznena djela organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi od 2004. godine pa do 2007. godine, nakon što je Mate Šimić organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe s područja općine Grude, u više navrata prevezli veće količine opojne droge marihuana-skunk, koja je proglašena opojnom drogom i čiji promet je važećim zakonskim propisima zabranjen.

Mate i Blago Šimić su spomenutu drogu nabavljali na njima poznat način i od njima poznatih osoba, a onda su u putničkim vozilima, na mjestima gdje nije dozvoljen prijelaz državne granice, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, u više navrata prevezli veće količine ove opojne droge.

Oni su ovu drogu prevozili do Zagreba i Šibenika, gdje su dobivali novac od njima poznatih osoba.

Kako se dalje navodi u optužnici, dana 17. 12. 2012. godine, u kući koju optuženi koriste, u Grudama, pronađeno je 10,50 kilograma opojne droge marihuana-skunk, koju su optuženi imali namjeru prodati njima poznatim osobama u Republici Hrvatskoj za ugovoreni i njima poznati iznos novca.

Istoga dana je u njihovoj kući pronađeno i jedanaest štapina eksplozivne materije, „kamniktit“ i „vitezit“, koja u svom hemijskom sastavu sadrži trinitrotoluol (TNT), nitroglicerin (NG) i amonijačni jon, koju su optuženi nabavili na neovlašten način, a čije je nabavljanje, držanje i promet zabranjeno važećim zakonskim propisima.

Optuženi Mate Šimić se tereti da je dana 30. studenog 2011. godine, na području općine Grude, ugrozio sigurnost Zorana Galića, komesara policije Zapadnohercegovačke županije, tako što ga je pozvao mobilnim telefonom i zaprijetio mu da će, ukoliko ga ne ostavi na miru, dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će njega vezati i natjerati da sve to promatra, što je Zoran Galić shvatio vrlo ozbiljno kao ugrožavanje njegove osobne sigurnosti i sigurnosti članova njegove obitelji.

Optuženi Mate Šimić se tereti da je počinio produženo kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, kazneno djelo neovlašteni promet opojnim drogama, kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija kao i kazneno djelo ugrožavanje sigurnosti.

Optuženi Blago Šimić se tereti da je počinio produženo kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, kazneno djelo neovlašteni promet opojnim drogama, kao i kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Optuženi se nalaze u pritvoru. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Fena
Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.