Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa VW-a

Državno odvjetništvo u Berlinu podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa koncerna Volkswagena Martina Winterkorna zbog davanja lažne izjave pred istražnim povjerenstvom Bundestaga glede afere s manipulacijom motora ove kompanije.

Winterkornu se konkretno predbacuje da je početkom 2017. pred istražnim povjerenstvom Bundestaga, koje se bavilo aferom oko manipulacije vrijednosti štetnih tvari kod Volkswagenovih motora, dao lažnu izjavu u svezi s trenutkom od kojeg je on sam bio upućen u to da se u automobilima koristi softver za manipulaciju.

Prema navodima odvjetništva Winterkorn je naveo kako je tek u rujnu 2015. bio obaviješten o tomu kako je u upotrebi softver koji prepoznaje testiranje motora te automatski smanjuje snagu, a time i količinu štetnih tvari, što stvara lažnu sliku o ekološkom učinku motora.

Prema optužnici Winterkorn je međutim već u svibnju iste godine bio obaviješten o upotrebi zabranjenog softvera i o tome nije obavijestio dioničare.

Dnevnik Bild javlja, pozivajući se na izvore u krugu suradnika Winterkorna, kako bivši VW menadžer podizanje optužnice smatra “predizbornom kampanjom” vladajuće koalicije uoči jesenskih parlamentarnih izbora.

Njegov ured tvrdi da je ono što mu sada predbacuje Državno odvjetništvo u Berlinu već predmet procesa koji se protiv Winterkorna vodi pred sudom u Braunschweigu.

Istodobno je koncern u Wolfsburgu priopćio kako je s Winterkornom postignut dogovor o odšteti od 11,2 milijuna eura zbog povrede obveze prema dioničarima, prenosi Hina.

Skandal s manipuliranim motorima je Volkswagen do sada na ime troškove odštete, kazni i sudskih troškova, stajao preko 32 milijarde eura.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 • Malverzacija na visokom nivou, afere tresu mito i korupcija vladaju, prevaranti grand cru. Nikad vise necu kupit njemacko vozilo.

   • A ne bih se slozio. Kako koji. Ima debila ali iskren i posten njemac vrijedi. On je danas takav. Karakteran je. Postuje te ako si posten. Dobri su oni. Kakvi su nasi? Gdje se svrstajemo? Medju one koji govore “To nam je u krvi? “.kome? Znaju li nasi tko su Hrvati?
    jugoslavija nam je dala takoder nazadnosti. Oni su se iskoprcali i oporavili, mic po mic, posteno, bacli su muljanje u stranu, jer znali su da ce se isplatiti. Nema im prigovora. Odabrali su posteno i karakterno, zato danas imaju.

    • pa iskren i posten covjek vrijedi ma odakle on bio, ovdje se govori opcenito a i nihovi sefovi kao ovdje u clanku pokazuje da tu i nisu posteni, njecmi najveci licemjeri znaju svoju pokvarenost najbolje sakrit i pravit se fini.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.