Podignuta masovna tužba protiv Googlea zbog zlouporabe povjerenja korisnika

U Velikoj Britaniji protiv Googlea pokrenuta je masovna tužba zbog prikupljanja osobnih podataka skoro 5 i pol milijuna korisnika iPhonea.

Ova tužba odnosi se na razdoblje tijekom nekoliko mjeseci između 2011. i 2012. kada je Google postavljao kolačiće za praćenje korisnika, iako su postavke na telefonima defaultno bile namještene kako bi blokirale takve cookije – Google je, dakle, zaobišao postavke privatnosti na telefonima kako bi mogao prikupljati osobne podatke o korisnicima i na njima zaraditi.

Naime, te su podatke koristili za što preciznije oglašavanje kako bi se korisnicima prikazivali oglasi koji su u skladu s njihovim interesima i koji bi ih mogli zanimati, priča Zimo.co.

Treba napomenuti kako je ovaj način zaobilaženja postavki privatnosti Google koristio na različitim uređajima s instaliranim Safarijem, no tužba podignuta u Velikoj Britaniji fokusirana je samo na korisnike iPhonea u toj zemlji.

Tužbu je podigla organizacija “Google You Owe Us” čiji je direktor Richard Lloyd za BBC rekao kako je tijekom godina koje zastupa potrošače, rijetko kada vidio takvu zlouporabu povjerenja u kojoj milijuni ljudi ne mogu u svoje ime tražiti naknadu od Googlea, već se mora podići masovna tužba.

On vjeruje kako bi Google korisnicima u ime odštete mogao isplatiti nekoliko stotina funti svakome, no o tome će na kraju odlučiti sud.

Također, Lloyd kaže kako ovom akcijom žele poslati snažnu poruku Googleu i drugim velikanima Silicijske doline koji se možda služe sličnim praksama kako se potrošači ne boje uzvratiti i boriti se za svoja prava.

Dodao je i kako su ga Googleovci razočarali jer su mu poručili da, ako ih želi tužiti, morat će doći u Kaliforniju te je nevjerojatno kako se jedna tako velika kompanija pokušala sakriti iza nekakvih proceduralnih pravila umjesto da su preuzeli odgovornost za svoja djela.

Što se Googlea tiče, iz ove kompanije kažu kako su i ranije imali sličnih slučajeva te će i ovog puta braniti protiv ovih optužbi, a zanimljivo je kako su zbog iste stvari prije pet godina u SAD-u morali platiti više od 22 milijuna dolara kazne.

Prvo sudsko saslušanje u ovom slučaju zakazano je za proljeće sljedeće godine.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.