Počinju radovi na dionici autoceste Zvirovići – Počitelj

Radovi na nastavku izgradnje autoceste kroz Hercegovinu očekuju se uskoro, potvrdili su za Večernji list iz javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH.

“Dionice na jugu Počitelj – Zvirovići i most Počitelj su one na kojima je natječajna procedura privedena kraju i vrlo brzo može se očekivati dodjela ugovora i početak radova na ovim dionicam”, navedeno je iz JP Autoceste Federacije BiH.

Kao što je i ranije navedeno, radove na ovoj dionici financira Europska investicijska banka (EIB). Ukupna vrijednost radova na ove dvije dionice je nešto više od 100 milijuna eura, a dužina dionice je 11,07 kilometara. “Značajniji objekti koji će biti izgrađeni na ovoj dionici su tri mosta, tunel, petlja, naplatno mjesto i priključak na M17”, navode iz JP Autoceste Federacije BiH.

Zanimljivo je spomenuti kako je most Počitelj jedna od najkompleksnijih građevina, odnosno mostova na cijelom koridoru Vc.

“Most Počitelj je kolosalni objekt dug 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara, s rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara”, navode iz JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Ističu kako je izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići nužna kako bi se promet s magistralne ceste M17 preusmjerio na autocestu prema Bijači.

“Na taj način osigurala bi se puna funkcionalnost izgrađene poddionice Bijača – Zvirovići i povećala njezina isplativost”, navode iz JP Autoceste Federacije BiH.

Iz ovog javnog poduzeća najavljuju i nastavak izgradnje autoceste prema Mostaru.

“Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH je 14. srpnja 2016. uputilo javni poziv za pretkvalifikaciju za postupke nabave za izgradnju dionica Počitelj – Buna (7,2 km), a početak radova očekuje se na proljeće 2017. godine”, navode iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine za Večernji list.

Inače, prije dvije godine u promet je pušteno 10 kilometara južnog dijela koridora Vc. Na ovaj način Bosna i Hercegovina se preko Republike Hrvatske spojila s europskom mrežom cesta, što ima višestruki značaj za građane ove zemlje.

Na dionici kroz Hercegovinu ove je godine otvoreno i prvo odmaralište. Odmorište Kravica je dvostrano i smješteno je s južne strane vodopada Kravica, na dijelu trase iza mosta Trebižat. Investicija je vrijedna 4,8 milijuna KM, a zaposlena su trenutačno 34 djelatnika.

“JP Autoceste FBiH je ugovornom korisniku Holdina d.o.o. Sarajevo, kao članici INA grupe u Bosni i Hercegovini, ustupilo na korištenje cestovno zemljište za izgradnju pratećih uslužnih objekata i obavljanje pratećih djelatnosti na osnovi javnog oglasa, na rok od 20 godina”, zaključili su iz ovog javnog poduzeća.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.