Cijene roaminga pale za skoro trećinu

Kroz podršku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) provedbi regionalnog sporazuma o roamingu, inicijativi koja je došla izravno od regulatora iz regije, cijene usluga roaminga su pale za skoro jednu trećinu, što znači novac u džepovima potrošača, bez obzira jesu li su oni poduzeća ili građani.

Iako je pred našom regijem i dalje dalek put dok princip “roaming usluga kao kod kuće“ ne postane realan i iako je tijekom prethodnih tjedana pokazano da je to pitanje i dalje kontrovezno i u samoj Europskoj uniji, Vijeće za regionalnu suradnju planira podržati procese usklađivanja politika roaminga u našoj regiji s europskim modelom.

“Svi konkretni koraci ka tom cilju će biti zajednički dogovoreni s ekonomijama u regiji, kao i na predstojećem regionalnom sastanku 18. listopada u Bruxellesu”, navode iz RCC-a.

Maksimalne cijene usluga roaminga u četiri potpisnice regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija) dosad su uspješno smanjene tijekom dvije faze.

Prvo snižavanje cijena stupilo je na snagu 30. lipnja 2015., drugo 30. lipnja ove godine, dok je očekivana treća faza planirana za 30. lipanj 2017. godine, javlja Fena.

“Bez obzira na određene pravne izazove koje je imala jedna potpisnica, smanjenje cijena tijekom vremena je osjetno i očekuje se da će krajem zadnje faze cijene usluga u roamingu biti znatno manje. Zabilježena smanjenja cijena potvrdila su mogućnosti regionalnog pristupa u koordiniranju politika roaminga na osnovu principa suradnje i recipročnih koordiniranih aktivnosti”, navodi viši stručnjak RCC-a Maja Handjiska Trendafilova.

Iako ekonomije u regiji tek trebaju postići potpunu usklađenost i pokazati kredibilitet realizacije u domenu telekomunikacija kao dio procesa pristupanja Europskoj uniji, rad Vijeća za regionalnu suradnju je u prethodnom razdoblju bio usmjeren na regionalnu roaming agendu.

Koraci koji su poduzeti dosad obuhvaćaju organizaciju regionalne platforme za roaming predstavnika resornih ministarstava i regulatora u proširenom formatu šest ekonomija regije Zapadnog Balkana, kao i razradu studije koja se bavi pravnim i regulatornim okvirom i utjecajem regionalnog sporazuma na tržište.

Naredni koraci koje će Vijeće poduzeti da bi se podržao ovaj regionalni sporazum, a koje trebaju odobriti i potvrditi svi ključni akteri, obuhvaćat će: osiguranje istraživačke i analitičke podrške u razvoju povoljnog pravnog i regulatornog okvira za održive politike roaminga zasnovane na tržištu, provođenje buduće analize utjecaja u regionalnom kontekstu i razmatranje mogućnosti za geografsko proširenje Regionalnog sporazuma o snižavanju cijena usluga u roamingu, javlja Fena.

U regionalnom sporazumu o snižavanju cijena usluga u roamingu kojeg su potpisale četiri ekonomije, a koji se trenutno primjenjuje, razine cijena iz neizmijenjene regulative Europske unije iz 2012. godine se koriste kao dogovorene referentne vrijednosti, s odgođenom realizacijom tijekom razdoblja od tri godine.

“S obzirom na značajan napredak u europskom kontekstu od prvobitne regulative o roamingu iz 2012. godine, očigledno postoji prostor za prilagođavanje sadašnjeg regionalnog sporazuma kako bi na bolji način odražavao regulativu EU kao i cilj potpunog ukidanja maloprodajnih naknada za roaming”, dodala je Handjiska Trendafilova.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Jeftinije je zvati iz Njemačke u Portugal sa Estonskog broja nego s eronetove mreže na eronetovu mrežu. Pametnom dosta, a glupom nikad.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.