Počinju pregovori s MMF-om: BiH traži 1,5 milijardi KM – Jabuka.tv

Počinju pregovori s MMF-om: BiH traži 1,5 milijardi KM

Novi pregovori Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu teškom 1,5 milijardi KM počinju u ponedjeljak i trajat će do 8. prosinca.

Pregovori će se održati online, pojedinačno s vladama Federacije BiH i Republike Srpske te s Vijećem ministara BiH.

Međunarodni kreditori su ove godine izrazili želju da izravno razgovaraju s nižim razinama vlasti – entitetima i županijama i njima doznačavaju sredstva.

Vlasti žele da prvi dio novca ne bude uvjetovan i da to bude više od polovine ukupne vrijednosti, a drugi da bude uvjetovan reformskim procesima u skladu s dogovorom MMF-a, piše Klix.ba.

Zatražen je prošireni aranžman u trajanju od tri godine, a ukupno BiH potražuje velikih 1,5 milijardi KM.

Informacije o zaduživanju su u ekonomskim krugovima dočekane kritikama zbog toga što ni prethodni aranžman nije iskorišten za saniranje posljedica pandemije i da se zaista pomogne osakaćenom gospodarstvu.

Grupa ekonomista iz BiH je poslala pismo predstavniku MMF-a u BiH Andrewu Jewellu navodeći da je bh. vlast dosadašnji aranžman koristila za budžetsku potrošnju, a da se uprkos krizi nisu htjeli odreći ni skupih automobila.

Ranije se Bosna i Hercegovina kod MMF-a zadužila 330 milijuna eura, a BiH u ovoj godini povećava zaduženost za 30 posto.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Samo: traze, cancaju ,kukaju prose… bjedo prokletstvo.donosite..picka vam materina ko ce to vracat… bjezte ljudi , ko kud ima gdje..(spasavaj se) ,samo uhljebi neka ostanu pa neka oni i njihova djeca i unucad i praunucad im ova sranja vracaju…

  • Šta je više samo dižete kredite i zadužijete nam djecu, unuke i praunke a i ovako se ne može na kraj. Narod odseli i umire, ostaje se bez posla, mirovine 300-400 KM…. . Da se bar ponešto podjeli nezaposlenima, socijalnim slučajevima, umirovljenicima, djeci, studentima.. svima.
    A tko i kako će tolike kredite vraćati? Samo narod zadužujete, dokle više?

  • Sad kad uzmu pare i zaključaju sve. Jer će to biti uvjet. Nastavak ubijanja naroda u pojam. Nema se gdje pobjeći. Vani je još gori teror. Treba nam solidarnost. Udružimo se u OTPORU. Neposluh. Skidaj maske, zajebi distancu, ne zatvaraj biznis. Sve suprotno od smrdljivih i neljudskih mjera. Nemojmo sudjelovati u svom uništenju. Neka se barem potrude malo.

  • Ne dajte im, nek stvore govna nesposobna nešto. Zašto će im, da daju plaću dupeuvlakačima koji su jedva srednju završili a u Neumu kupili fakultet ko Tomo šaškor-šević i slična govna nepismena ograničena.

  • Đdaba vam pisat oni vide samo kratku sliku do sutra a ne znaju uhljebi da će im i dica i unuci ispaštati njihovu nesposobnost i nemoral

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.